Járhatóvá teszik a Hargita megyei utakat

Madéfalván tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

Főként útkarbantartásra és beruházásokra különített el összegeket Hargita Megye Tanácsa a költségvetés-kiegészítésből, erről szeptember 12-i madéfalvi kihelyezett ülésén döntött a testület. Egy perc csenddel emlékeztek néhai Brezovszky György tanácsosra a munkaülés kezdetén, majd letette az esküt Dobrean Vasile, aki a megyei tanácsban átveszi a helyét.

Borboly Csaba megyeelnök az ülés megnyitás előtt megköszönte a madéfalviaknak, Csibi József polgármesternek, Szőcs László alpolgármesternek és Szentes Antal megyei tanácsosnak a meghívást, és azokról a példaértékű fejlesztésekről beszélt, amelyek Madéfalvát jellemzik.

Madéfalvát, az itteni közösségfejlesztést és az infrastrukturális beruházásokat Csibi József mutatta be. Mint mondta, büszkék a Siculicidium kápolnára, amelynek kivitelezését Hargita Megye Tanácsa is segítette. Most zajlik egy iskolán kívüli programokra alkalmas ingatlan építése, ez közel 150 gyerek befogadására lesz alkalmas. Az elmúlt napokban adták át a felújított közösségi házat, korszerűsítették a közvilágítást, számolt be a polgármester. Az elöljáró a jövőbeli tervek között elmondta, hogy óvoda építését tervezik, illetve szeretnék áthelyezni a régi iskola épületébe a polgármesteri hivatalt. Jelenleg zajlik egy fontos beruházásuk, amelynek keretében 4 és fél km községi utat és járdákat újítanak fel, ismertette Csibi József.

A költségvetés-kiegészítésből 11 millió lejt különítettek el útkarbantartásra, 9 860 000 lejt beruházásokra, valamint 200 ezer lejt a Kisvíz programra, utóbbi összegből be tudják fejezni a siménfalvi rendszer munkálatait.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság anyagi helyzete kapcsán Borboly Csaba elmondta, több megye képviselőivel egyeztetett, és kiderült, számos megye van hasonló helyzetben. Viszony ígéretet kaptak a kormánytól, hogy kiegészítik a gyerekvédelem költségvetését, ezért a kérdésre október 9-e után térnek vissza.

A 127A jelzésű hidegségi út egy nagy volumenű beruházás, a dokumentációját elfogadta a megyei tanács. Ez fontos turisztikai szempontból is, hiszen összekötné Gyimesközéplokot Gyergyódamuk községgel. Ez egy körülbelül négyéves munkálat, amellyel korszerűsítik az utat, illetve helyreállítják az árvízkárokat. Szintén elfogadták a 135-ös, Etéd és Maros megye határa közötti útszakasz dokumentációját, amely fontos a térségnek, hiszen Udvarhelyszék kijárását biztosítaná a Küküllő mentére. Ezt a beruházást három szakaszban végzik el: Etéd-Küsmöd, Küsmöd-Siklód, Siklód-Maros megye határa. Utóbbi szakasz munkálataira Maros megyével közösen tervezik az anyagi források lehívását.

A faluképvédelmi program keretösszegét 30 ezer lejjel növelték, de szavaztak az európai uniós Regionális Operatív Programból finanszírozott utakról is. Módosult a csíkpálfalvi 123E jelzésű megyei út költségvetése, de szavaztak a 174A jelzésű bélbori útról is Szucsáva megye irányába, a 136A jelzésű megyei útról Kőrispatak és Korond között, illetve a 126-os megyei útról Vasláb és Újfalu között.

– Fontos, hogy a tavaly jól gazdálkodtunk, elköltöttük a kiutalt pénzt, és így idén megkaptuk a várt kiegészítést a kormánytól. Közel 27 millió lejt jelent ez a kiegészítés, amelynek szinte felét útkarbantartásra költjük. Ennek köszönhetően a napokban elkezdődnek a munkálatok, járhatóvá tesszük az utakat, kövezéseket és átereszek cseréjét fogjuk elvégezni, illetve előkészítjük a téli karbantartást. A kapott összegből kiegészítjük alintézményeink költségvetését, és megtartunk minden tervezett programot és rendezvényt. Folytatjuk az egyházakkal való kapcsolattartást, ősszel újabb pályázati kiírásunk lesz templomok felújítására, közösségi terek kialakítására. A hidegségi és az etédi út javítása jelentős beruházás, amelynek fontos a fiatalok itthon tartása, a rokoni kapcsolatok ápolása, valamint a turizmus és a gazdaság fejlesztése szempontjából – nyilatkozta a tanácsülés kapcsán Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán élőben is jelentkezett a helyszínről:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/1761894663857909?__xts__[0]=...

Madéfalva, 2018. szeptember 12.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...