A lakosság javaslatai tökéletesíthetik a megyei utak felújítási terveit

Három megyei út felújítási terveit ismertették Udvarhelyszék és Keresztúr – térségében szerdán, augusztus 29-én Székelyderzsen, Atyhában és Székelypálfalván.

Székelyderzsen Sándor György megyei tanácsos, István Adrián polgármester és a helyiek jelenlétében ismertették Hargita Megye Tanácsa Műszaki vezérigazgatóságának kollégái, a 133-as jelzésű út, Székelyderzs és Maros megye határa fele vezető szakaszának (https://bit.ly/2BViIFn) terveit. A közel másfél kilométeres szakaszon az út felújítása mellett betonsáncokat is öntenek a víz megfelelő elvezetése érdekében, valamint egy hidat is teljesen újjá építenek előre gyártott betonelemekből, amely közel tíz méter széles és öt méter hosszú lesz.

Az Etéd – Atyha közötti út felújítása nem megy a siklódi út róvására

Az Etéd és Atyha közötti szakaszon (https://bit.ly/2PKQobt) közel 7,5 kilométeren készülnek felújítani az utat. A felújítandó részen két híd teljes felújítását is magába foglalják a tervek, mutatták be szintén tegnap Katona Mihály, Korond község polgármestere és a helyi lakosok jelenlétében.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ismét hangsúlyozta, hogy ezen út rendbetétele nem megy semmilyen más megyei szakasz modernizálásának rovására sem. – Az Atyha fele vezető út nem konkurense a siklódi útnak. Mindkét szakasz tervezése jól halad. Mindkét esetben abban bízunk, hogy a tervek elkészülte után idén kivitelezési szerződést köthetünk, hiszen, amennyiben ez sikerül, abban az esetben jó eséllyel pályázunk uniós forrásokra vagy kormánytámogatásra – tette hozzá a megyei tanács elnöke. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy Etéd Székelyföld közlekedési csomópontjává válhat a környező utak megépítését követően. Jelenleg ugyanis a tegnap bemutatott útszakasz folytatásaként már kivitelezés alatt áll a 136A jelzésű út, Kőrispatak – Maros megye határa közötti rész (https://bit.ly/2DtBJKt). Így a Marosvásárhely fele közlekedők számára ez egy új összekötő úttá válik a későbbiekben, amely gazdasági vonzerőt jelent a térségnek.

Múlt héten, Etéden is ismertették a két település közötti szakasz terveit.

Marosvásárhely fele a későbbiekben Székelypálfalva fele is lehet majd közlekedni

A Székelypálfalva – Firtosváralja közötti rész (https://bit.ly/2MYQ7TL) terveit is ismertették tegnap Kovács Lehel, Farkaslaka polgármesterével együtt. Mint elhangzott ez is egy alternatív útvonal lehet a későbbiekben a Marosvásárhely irányába utazók számára. Borboly Csaba szerint ugyan nehéz a terep, amelyen építeni kell majd, de ez egy fontos út a környező települések számára, és bíznak benne, hogy a fiatalok benépesítik a későbbiekben ezeket a falvakat.

Mindhárom út felújítási terve a konzultációs oldalon is elérhető. A megyei tanács elnöke szerint, ezeket minél több helyi lakos tanulmányozza és fogalmazza meg javaslatait, annál tökéletesebb tervet sikerül elfogadtatni a megyei tanács testületével. Ez pedig a kivitelezés során kevesebb akadályt jelent.

Az elképzelések szerint, mivel a kormány nem tudja elkölteni az uniós forrásokat, ezért támogatja azokat a felújításokat, amelyre már érvényes kivitelezési szerződés születik évvégéig. Egy másik opciót pedig az Országos Helyi Fejlesztési Program jelentene.

A tegnapi napról készült összefoglaló Borboly Csaba közösségi oldalán tekinthető meg.

A felújítási tervek az alábbi hivatkozásokon érhetőek el:

133-as megyei út, Székelyderzs:

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/1122182287947218/

136A jelzésű út, Atyha – Etéd:

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/1120334671465313/

136B jelzésű út, Székelypálfalva – Firtosváralja:

https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/1120329241465856/

Csíkszereda, 2018. augusztus 30.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...