Dolgoznak a munkagépek Gyergyóújfalu és Vasláb között

Ismertették a lakókkal a terveket

Ismertették a lakókkal is a 126-os jelzésű megyei út, Gyergyóújfalu és Vasláb közötti szakasz felújításának terveit május 31-én, csütörtökön Újfalu Vasláb felöli kijáratánál. A vaslábi kijáratnál építik meg ugyanakkor a legnagyobb átereszt a szakaszon, ahol már az előre legyártott betonelemek a helyszínen vannak.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke szerint, könnyebb úgy meghozni döntéseket, ha nem csak az irodából dolgoznak, hanem a helyszínen is egyeztetnek a helyiekkel ezen fontos útszakasz esetében is. Mint mondta, a beruházásra sikerült kormány támogatást is lehívni a PNDL (Program Național de Dezvoltare Locală) programból. Ez az útszakasz az alelnök szerint fontos a helyiek számára, hiszen jelentősen lerövidíti az utazást a Csíkszereda fele közlekedők számára és bíznak benne, hogy lesz energia befejezni az elkezdett munkát.

Egyed József, Újfalu polgármestere örömének adott hangot, hogy előremozdult az út építése és a lakók már a jövőben nem kell poros úton járjanak, a közművesítési fejlesztéseket követően és az út elkészülte után teljes lesz az infrastruktúra fejlesztése.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ennek az útnak nem csak az újfalvi és vaslábi lakosok lesznek a haszonélvezői, hanem így Gyergyócsomafalva és Gyergyóalfalu is közelebb kerül Csíkszeredához. – Ennek az útnak köszönhetően térségeket kötünk össze, ahol nem csak a járműforgalom, hanem a csíksomlyói búcsúra zarándokolók is átvonulnak – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a jó ütemben haladó munkálatoknak köszönhetően, ha az időjárási viszonyok is megengedik, ősszel az első réteg aszfalt is rákerülhet az 5,6 kilométeres szakaszra. – Év elején, amikor pénzt különítettünk el a munkálatok elkezdésére, a beruházás egynegyedére volt meg az összeg. Ez jó döntés volt, hiszen fennmaradó összeget EU-s támogatásból kaphatjuk meg ezen utunkra is. A kormány ugyanis olyan pénzt csoportosít át megyei utak fejlesztésére, amelyet nem tudott elkölteni az autópályák és vasutak építésére – hangsúlyozta Borboly Csaba, kiemelve, hogy az említett támogatásra csak meglévő szerződések jogosultak, ezért gyümölcsöző az év eleji jó döntés.

A találkozón részleteiben a tervet Molnár Zsuzsánna, a megyei tanács Beruházás vezérigazgatóságának munkatársa, a téma szerződésfelelőse ismertette.

A 126-os útra Hargita Megye Tanácsa május 10-én adta ki a munkakezdési parancsot. A szerződés értelmében pedig a kivitelezőnek tíz hónap áll a rendelkezésre a munkálatok befejezésére. A közel 5,3 millió lejből megvalósuló beruházásból az átereszeket is kicserélik, valamint a háztartások kapubejáratai mellett a bekötő utakat is leaszfaltozzák.

A beruházást a beruhazasok.hargitamegye.ro oldalon követhetik.

Gyergyóremetén is beruházásra kerülhet sor

Újfalu után a megyei tanács vezetősége és a műszaki vezérigazgatóság kollégái Gyergyóremetén is egyeztettek Laczkó-Albert Elemér polgármesterrel. Jelenleg tervezési folyamatban van a 153D jelzésű megyei út 3,5 kilométeres szakasza Gyergyóvárhegy fele a hulladéklerakóig. Borboly Csaba ennek kapcsán elmondta, hogy ugyan forrás még nincs ezen szakaszra. Ennek ellenére a terv elkészülte után idén kiírják a kivitelezést is, hiszen mint mondta, ha van akarat és összefogás megépül az út is. Laczkó-Albert Elemér szerint, ezen út sürgős felújítást igényel, hiszen a lakók számára fontos szakaszról van szó, amely Salamáson kapcsolódik be a 12-es jelzésű országútba.

Borboly Csaba a közösségi oldalon foglalta össze a mai napot:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1611795665534477/

Csíkszereda, 2018. június 1.

Hargitafürdő egyik ékszere Székelyföldnek

Elkészült a 138A út felújítási dokumentációja Hargita Megye Tanácsa rendes havi tanácsülését tartotta augusztus 14-én, kedden a csíkszeredai...

A személyi közlekedésnek és a turistáknak fog...

A nagy tonnás teherforgalom nem haladhat át az új úton továbbra sem A 126-os jelzésű Gyergyóújfalu és Vasláb közötti szakaszának...

Könnyebb lesz megközelíteni az elszigetelt csíki...

Fitód és Hosszúaszó közötti megyei besorolású útszakasz korszerűsítésére készíttet terveket Hargita Megye Tanácsa. A beruházástól a térség fejlődését...

Elsődleges prioritás a zetelaki járda építése

Az egyik legfontosabb beruházás a községben a zetelaki járda megépítése, erről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke és Nagy...