Heliport și unitate de urgență la spitalul din Miercurea-Ciuc

Se continuă îmbunătățirea infrastructurii sanitare

Se va construi un heliport și se va reabilita unitatea de primire urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea-Ciuc, a hotărât printre altele Consiliul Județean Harghita în ședința extraordinară din 16 aprilie, ocazia cu care consilierii au aprobat și rectificarea bugetului, organizarea unui eveniment cu Comitetul European al Regiunilor (COR), respectiv au fost prezentate pași realizați în proiectul Via Maria.
Planul precedent de a transforma terenul de tenis de lângă spitalul municipal nu este realizabil, din acest motiv s-a hotărât realizarea heliportului și unității de primire urgențe cu fonduri europene - a susținut importanța proiectului Borboly Csaba, președintele consiliului județean. Proiectul va fi înaintat spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, axa prioritară 8, având o valoarea totală de peste 8 milioane lei, a prezentat detaliile proiectului vicepreședintele Barti Tihamér. Proiectul prevede construirea unui heliport de 25x25 m, cu instalație de nocturnă, construirea unui drum de acces de la spital, respectiv se are în vedere îmbunătățirea dotării unității de urgență. Durata proiectului este de 48 de luni, valoarea finanțării nerambursabile este de 6.700 mii lei, iar contribuția Consiliului Județean Harghita va fi de 1.351 mii lei.
Consiliul Județean Harghita, în colaborare cu Comitetul European al Regiunilor va organiza o conferință internațională cu tema Protecția habitatelor naturale și a speciilor, detaliile colaborării dintre cele două instituții fiind aprobată de consilieri județeni.
Refacerea daunelor pe drumurile județene era un alt domeniu urgent, fiind aprobată utilizarea fondului de rezervă bugetară pentru acoperirea cheltuielilor lucrărilor de reabilitare, de asemenea a fost acordată un ajutor financiar de 6000 lei pentru comuna Ulieș, în vederea stabilizării situației financiare ale școlii comunale. Ulieș este una dintre comunele care au un buget foarte restrâns, însă asigurarea serviciilor publice trebuie asigurată - a motivat necesitatea urgenței vicepreședintele Bíró Barna Botond.
Consiliul a aprobat demisia consilierului județean Lőrincz Csilla, solicitat din motive personale, respectiv a aprobat numirea lui Cilip Árpád în funcția de manager interimar al Agenției de Dezvoltare a Județului Harghita, până la organizarea concursului pentru ocuparea postului.
Barabás Csaba, directorul de cabinet, a prezentat evoluția proiectului Via Maria, care cel târziu până în toamnă va fi complet finalizat, astfel ultimii 100 de km din drumul de pelerinaj vor putea fi parcurse pe jos, pe bicicletă sau pe călare.

Miercurea-Ciuc, 16 aprilie 2018

Evoluție în cazul drumului județean care leagă...

Evoluție în cazul drumului județean care leagă Mărtinișul și Comăneștiul S-a semnat contractul de proiectare al lucrărilor Există un proiectant...

A avut loc ședința extraordinară a consiliului...

Decizii cu privire la incubatoarele de afaceri și drumurile județene La sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc a avut loc joi...

Interconectarea zonelor, a regiunii

„Interconectăm zonele din județ. Facem legătura între Valea Goagiu, zona Odorhei și județul Mureș. Dezvoltăm Ținutul Secuiesc, interconectând...

Se asfaltează drumul de la Crișeni

Asfaltarea drumului va contribui și la relansarea turismului Sunt în plină desfășurare lucrările de asfaltare pe drumul județean 136A, pe o...