Minden varsági lakos fellépésére szüksége van

Levélben fordult Borboly Csaba a varságiakhoz

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnöke levélben fordult a varsági lakosokhoz, a Székelyvarságra vezető 138B jelzésű megyei úton tapasztalt rongálás megfékezésére és a felelősök azonosítására.

„Közös érdekünk, hogy ezt a folyamatot megállítsuk! Közös érdekünk, hogy ez az út ne kerüljön a felújítás előtti állapotba, hisz akkor elmaradnak a turisták, többletköltség fogja terhelni Önöket a személyes járműveik gyakoribb javítása érdekében, és szükség esetén nehezebben tud kimenni a mentő vagy a tűzoltó autó” - indokolja a közös fellépés célját a levélben a megyeelnök.

„Most még tehetünk ellene, ha csökkenthetjük a rongálás mértékét, ezért kérem Önöket, csatlakozzanak. Küldjenek fotót, videót, ha nagysúlyú, a súlykorlátozást meghaladó gépjárművet látnak az úton. Minden fotó bizonyíték, mindegy hogy milyen készülékkel készült, ha olvasható az autó rendszáma, és látszik a súlykorlátozásra vonatkozó közlekedési tábla. A közlekedési rendőrség munkatársai elmondták: a fotók esetében nem szükséges speciális engedéllyel rendelkező készülék, csak a közúti mérlegek és radarok esetében kell ilyen. A terhelő fotókat az info@hargitamegye.ro e-mail címre várjuk, és az emailbe írják meg milyen dátumon és órában készült a felvétel!” - folytatódik az elnöki levél.

Közös fellépéssel, akár a közösségi médián is, sokszor sikerült elejét vennünk egy-egy problémának. Ennek az összefogásnak ereje van, ebben bízom most is, mert elsősorban a varságiak érdeke, hogy jó úton járjanak, ezért felkérem Tamás Ernő polgármestert a lakosság bevonására - nyilatkozta a levele kapcsán Borboly Csaba. - Amint a prefektus is jelezte, egyértelmű, hogy törvénysértés történik/történt, és ennek végére kell járni, hogy ne legyen folytatása. Az útszakaszon 12 tonnás súlykorlátozás van érvényben, egy rönkszállító autó önmagában eléri ezt a határt, megrakódva pedig többszörösen túllépi azt. Ezért kérem a varságiakat is, hogy legyünk egy ideig mindannyian az út őrei, valamint Tamás Ernő polgármester úr - folytatta a megyeelnök.

Március 13-án, kedden reggel a megyeelnök, Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke, Jean-Adrian Andrei Hargita megye prefektusa megbeszélést tartottak az ügyben, a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség, a zetelaki erdészet, illetve a Környezetőrség képviselőinek jelenlétében. A megbeszélésen résztvevők egyhangúan fontosnak találták az közutak állapotát jelentősen rongáló fakitermelési/szállítási tevékenységek megakadályozását, ezért az elkövetkező időszakban térfigyelő kamerákkal figyelik a szóban forgó útszakaszokat, valamint közösen véletlenszerű ellenőrzéseket tartanak. Hargita Megye Tanácsa és Hargita Megye Prefektusi Hivatala közösen felszólítja az illetékes szerveket, hogy az elkövetkező időszakban ne adjanak ki olyan szállítási leveleket, amelyek súlya meghaladja az útszakaszon érvényes súlykorlátozást.

Az erdészet által jóváhagyott fakitermelések esetében mindig megkövetelik a rakodótelep kialakítását, ez egyetlen esetben sem lehet a megyei úton. Tehát a törvényes előírásoknak megfelelően, közúton nem tartózkodhat sem a rakodógép, sem a teherszállító a rakodás időtartama alatt, csak az illető út adminisztrátorának speciális engedélyével.

– Az elkövetkező pár napban már megkezdődik az ellenőrzés, ugyanakkor személyesen fogom megkeresni az illetékes közbirtokosságokat, hogy ők is vegyenek részt a közös fellépésben. Nem a szállítók megbüntetése a célunk, hanem az út megóvása. És ebben minden varsági lakós részvételére számítunk - zárta nyilatkozatát Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2018. március 13.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...