Négy pályázat, négy új inkubátorház Hargita megyében

Négy pályázat, négy új inkubátorház Hargita megyében

Csíkszeredában is lesz fiatalokat segítő vállalkozáskeltető

Ismét egy asztalhoz ültek Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely és Székelykeresztúr városok képviselői Hargita Megye Tanácsa vezetőségével és illetékes kollégáival a négy inkubátorház megvalósítása érdekében március 1-én, csütörtökön. Az egyeztetésen kijelentették, hogy a helyszín változtatásával ugyan, de Csíkszeredában is lesz inkubátorház.

Csíkszereda esetében új helyszínt kell keresni a leendő inkubátorháznak, mivel a volt Vigadó épületének rendeltetése nem változhat 2026-ig. A létesítménynek, ennek ellenére helyet biztosítanak. Egy következő terv szerint az inkubátorház a Szív utcai jelenlegi kazánház helyén épülne meg.

Mint azt korábban írtuk, a Regionális Operatív Program keretében kétszázezertől hétmillió euróig terjedő értékben lehet pályázni ágazati inkubátorház létesítésére. Ezt kihasználva, Hargita Megye Tanácsa koordinálásával, mind a négy városban szeretnék a fiatal vállalkozókat segíteni. Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson a kreatív ágazatban szeretnék elindítani a létesítményt, míg Székelykeresztúron a textil- és bőripar ágazatban, ráerősítve a Zeyk Domokos Iskolaközpont tevékenységére is.

A pályázati kiírás szerint tapasztalattal rendelkező működtető szükséges ezen létesítményekhez. Ezt, a már szinte teljes kapacitással működő, székelyudvarhelyi inkubátorház működtetője, a Harghita Business Center fejlesztési társulás látná el, amelynek vezetősége is jelen volt. Ebbe a társulásba lépne be Hargita Megye Tanácsa, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és Oroszhegy Önkormányzata mellé Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Székelykeresztúr önkormányzatai is.

A következő lépések a pályázatok leadása és a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése. Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának igazgatóhelyettese szerint fontos, hogy az önkormányzatokkal napi szinten tudjanak együttműködni a szűkös határidők tartása végett.

Barti Tihamér alelnök szerint figyelembe véve a székelyudvarhelyi inkubátorház megépítésének kihívását és azt a nagyfokú sikert, amellyel jelenleg működik, arra bátorítja, hogy a megye többi részén is hasonló létesítményekkel segítsék a vállalkozásokat, hiszen mindhárom térségben ráerősíthet a gazdasági élet fellendülésére.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy mind a négy létesítményt támogatja a megyei tanács, hiszen a megyei tanács saját beruházásaként megvalósított udvarhelyi inkubátorház példa is mutatja, hogy ezekre szükség van Hargita megyében, a fiataloknak és vállalkozásaiknak nagy lehetőséget nyújtanak, amivel már lehet itthon tervezni.

Csíkszereda, 2018. március 1.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...