Incubatoare sectoriale în scopul dezvoltării economice

Incubatoare sectoriale în scopul dezvoltării economice
Acest tip de centre de afaceri au un rol important în crearea de locuri de muncă
Având în vedere faptul că incubatorul de afaceri Harghita Business Center se bucură de reușită, la întrevederea care a avut loc în data de 16 ianuarie la Odorheiu-Secuiesc și la care au participat conducătorii Consiliului Județean Harghita și a Primăriei orașului Odorheiu-Secuiesc, s-a vorbit despre oportunitatea creării unui nou centru de acest tip în oraș. Pentru înființarea de incubatoare sectoriale se pot accesa fonduri în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Se dorește ca noul centru să aibă ca scop principal sprijinirea procesului de producție, să fie dedicat micilor producători, întreprinderile familiale. Prin intermediul programului se oferă posibilitatea înființării atelierelor de producție și utilării acestora, iar firmele care își vor desfășura activitatea în sediul incubatorului de afaceri vor beneficia de contracte de închiriere cu valoare redusă.
Agenția de Dezvoltare Economică Harghita poate să ofere sprijin și îndrumare în activitatea de depunere a proiectului și activitățile conexe, este nevoie doar de o hotărâre de principiu la care să adere primăriile. Din partea Consiliului Județean Harghita au fost prezenți președintele instituției Borboly Csaba, vicepreședinții Bíró Barna Botond și Barti Tihamér, iar din partea Primăriei Odorheiu-Secuiesc Gálfi Árpád, primar și Orbán Árpád viceprimar, Szakács-Paál István, directorul Harghita Business Center și reprezentanții Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Odorheiu-Secuiesc.
Borboly Csaba a afirmat că indiferent de numărul incubatoarelor de afaceri care se vor înființa, acestea trebuie susținute în mod similar deoarece prin activitatea lor contribuie la dezvoltarea economică. Președintele consiliului județean a menționat că este sprijinită înființarea fiecărui centru de incubare pentru că acestea servesc demersurilor de motivare a tinerilor în a rămâne pe tărâmurile natale și a demara afaceri. Sprijinirea tinerilor este una dintre prioritățile Consiliului Județean Harghita, iar acest an a fost desemnat anul tineretului, Borboly Csaba completând că în vederea sprijinirii tinerilor, a sectorului antreprenorial este oportună și accesarea de împrumuturi.
În cadrul întâlnirii s-a vorbit și despre necesitatea investigării modului de susținere a tinerilor cu studii superioare, criteriu de evaluare a proiectului care are o importanță semnificativă. Entitățile care aplică pentru finanțare în cadrul proiectului trebuie să asigure o cotă parte de 50%, iar termenul limită de depunere a documentației este 7 mai 2018.
Cei prezenți au fost de acord în ceea ce privește faptul că este nevoie de incubarea acelor afaceri cu grad ridicat de salarizare a personalului și s-a stabilit ca până la data de 25 ianuarie fiecare oraș va decide dacă se folosește sau nu de oportunitate, menționând și domeniul profesional ales.
Borboly Csaba a adăugat că scopul incubatoarelor de afaceri este ca în decursul a câțiva ani să se auto-întrețină și trebuie investigat care sunt impozitele pe care activitățile desfășurate în aceste centre, le pot genera. Nu în ultimul rând, prin înființarea centrelor de incubare a afacerilor se contribuie la crearea de locuri de muncă.

Odorheiu-Secuiesc, 16 ianuarie 2018

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...