Intretinere drumuri agricole

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

Intretinere drumuri agricole

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Vlăhița - Szentegyháza
Adresa / Postacím: 
535800 Orasul Vlahita, Drum agricol: Pityokaskert
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
Intretinere drum agricol in zona numita Pityokaskert -Drum agricol după Str. Vitusok legat cu drum agricol Ladamer- pe o lungime de 500 m pe teritoriul UAT Vlahita. In cadrul investitiei se vor coopera si vor participa la lucrarile de intretinere si agricultorii din localitate care folosesc acest drum.
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
Intretinere drum agricol in zona numita Pityokaskert -Drum agricol după Str. Vitusok legat cu drum agricol Ladamer- pe o lungime de 500 m pe teritoriul UAT Vlahita. La executarea lucrărilor de întreţinere drumuri pietruite se vor respecta următoarele etape: - curăţirea părţii carosabile de noroi şi praf. - scarificarea şi reprofilarea cu autogrederul a pietruirii existente. - aşternerea uniformă şi la profil a pietrei sparte de adaos sau a zgurei - amestec optimal (rocă Magmatică/sau zgură 0-45 mm ) - cilindrarea la uscat a suprafeţei reprofilate, verificarea şi corectarea profilului transversal. - aşternerea mecanică şi cilindrare până la fixare definitivă. - Strat stabilizat prin remixarea structurii existente si adăugarea de 25-35 cm zgură – Acest sistem rutier se va realiza pe tronsoane cu zestre bună straturi de fundare existente în stare bună şi îmbrăcăminţi din zgură. – La realizarea stratului stabilizat se va ţine cont de structura rutieră existentă. – Realizarea stabilizării va fii procedată de curățirea de noroi a suprafeței carosabile existente.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
Lucrările de reabiltare a drumurilor nu contribuie doar la mărirea sau asigurarea confortului populaţiei ci şi la unele economii reale (carburant, anvelope, reparaţii maşini, etc.). de asemenea are un efect benefic asupra vieţii economice a localitatii, precum şi foarte mare efect pozitiv din punct de vedere al mediului. Se vor respecta următoarele principii: -se va încerca realizarea unui drum care să asigure confortul circulaţiei cu utilaje agricole şi auto: -se va realiza o construcţie cu elemente geometrice care se încadrează în prevederile legale: -se va asigura scurgerea apelor meteorice corespunzătoare: -se va ţine cont de raportul preţ/calitate în întreţinerea drumurilor. - starea tehnică, din punctul de vedere al asigurării cerinţelor esenţiale de calitate în construcţii, potrivit legii; Conform Ordinului nr. 346 din 15 mai 2000 privind modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 78/1999 pentru aprobarea Nomenclatorului activitatilor de administrare, exploatare, întreţinere si reparaţii la drumurile publice Anexa nr. I Capitolul C - Lucrări si servicii privind întreţinerea periodica la drumurile publice, cod 110: Pietruirea drumurilor de pământ, lucrarea se incadreaza in categoria de întreţinere. Astfel se vor executa lucrări pregătitoare si pietruiri pe o grosime de 30-40 cm din zgură de termocentrală sortată 0-63. S- a ales acest material deoarece în oraşul Vlăhiţa a funcţionat o uzină de prelucrarea metalelor şi există un depozit consitent din acest material. Acesta satisface condiţiile tehnice minime pentru pietruire şi distanţa de transport este practic minimă. astfel fiind cea mai eficientă soluţie pentru întreţinerea acestor drumuri. Lungimea totală drumului, pe care urmează a fi efectuate lucrările de întreținere este de 500 m. Se estimează o lățime medie de 4 m. 500 m x 4m = 2000 mp.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Beneficiari indirecti: 6800 locuitori ai orasului Vlahita. Beneficiari directi: Aproape 300 de gospodarii, care circula pe acest tronson.
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Strategie / Stratégia
Denumire / MegnevezésMod de relaţionare / Kölcsönhatások
Strategia de dezvoltare locala Orasul Vlahita 2014-2020
Amenajarea teritoriului - Fisa de proiect 29
Proiect / Projekt
Denumire / Megnevezés
Reabilitarea drumurilor
Documente, poze / Dokumentumok és képek