A megyei tanács megvágott költségvetése ellenére számos beruházás lesz idén Udvarhelyszéken

Aláírták a Kobátfalva és Firtosmartonos közötti út felújítási szerződését

A megyei tanács megvágott költségvetése ellenére számos beruházás lesz idén Udvarhelyszéken

Idén elkezdődnek a Kobátfalva – Tarcsafalva – Tordátfalva – Firtosmartonos közötti szakasz felújítási munkálatai miután Hargita Megye Tanácsa kedden, februás 6-án aláírta a nyertes kivitelezővel a szerződést. A 11 kilométeres szakasz felújítására a szerződés értelmében a Multipland Kft. – nek 480 nap áll rendelkezésére. A beruházás közel 13 millió lej, alábbi linken követhető majd a beruházás folyamat és olvashatóak az eddigi közleményeink:

http://investitii.hargitamegye.ro/slide?field_tip_investitie_value=All&f...

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint az idei beruházások közül ez az egyik legjelentősebb, amelynek során még jobban összekötik a térség telpüléseit és a Székelyudvarhely vagy Székelykeresztúr felé közlekedők számára is megkönnyíti és lerövidíti az utazást.

Bartók Sándor a Multipland Kft. részéről elmondta, hogy amennyiben az időjárási viszonyok is lehetővé teszik határidő előtt sikerül végezni a beruházással.

Kolumbán Dávid térségi megyei tanácsos is jelentős befektetésnek nevezte az út felújítását és biztosította a megyeelnököt, hogy minden beruházást követni fog a térségben.

Péter Zoltán Siménfalva polgármestere elmondta, hogy az út felújítása fontos úgy a Gagy menti, mint a Nyikó menti települések számára, hiszen több falut is összeköt az út.

Hargita Megye Tanácsának elnöke ugyanakkor ismertette az idei udvarhelyszéki beruházásokat, megköszönve az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének is a közbenjárást.

Hargita Megye Tanácsa idei költségvetése több mint 39 millió lejjel kevesebb, amelyet januári soros ülésén fogadott el a testület Székelydályán (közleményünk itt olvasható). Ennek ellenére folytatódnak az elkezdett beruházások és újak indulnak el Udvarhelyszéken is. Többek között két új ágazati inkubátorház létrehozásáról egyeztetnek Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen. A székelyudvarhelyi jelenlegi inkubátorházat mára már 98 százalékban belakták a fiatal vállalkozások. A sikert tapasztalva és a kormány pályázati lehetőségeit kihasználva folytatják a fiatalok vállalkozás kedvének növelését a megyében. Mindkét intézmény esetében Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a pályázatokban. Ezen intézmények azonban már ágazati inkubátorházakként jönnek létre és ötven százalékos támogatásban részesülnek a kormány részéről a 2014-2020-as Regionális Operatív Programból, a másik ötven százalékot pedig a pályázó önkormányzatok biztosítják. Erről korábban már egyeztetek Székelyudvarhelyen (előző közleményünket itt olvashatják).

Mindezek mellett idén folytatódnak az Udvarhelyszéki utak beruházásai. Számos ponton összekötik Hargita és Maros megyét. Kőrispatak és Maros megye határa közötti közel öt kilométeres szakasz felújítási munkálatai tavasszal indulhatnak a 136A jelzésű megyei úton, erre már érvényes szerződése van a megyei tanácsnak (http://bit.ly/2nEUxBo). A 134-es Újlak és Maros megye határa között valamint a 133-as Székelymuzsna és Maros megye határa közötti utakra (http://bit.ly/2GRq0Z3) idén elindítják a közbeszerzést. Ugyanakkor a Székelypetek és Oklánd közötti szakaszra (DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A) is nyújtottak be pályázatot a Regionális Operatív Programba. A 132-es út mentén Lövétén végéhez közelednek a támfal megépítésével (http://bit.ly/2ELgMgj). Folytatják a kissólymosi út építését is (http://bit.ly/2E24Md8). Készülnek a tervek 138-as, libáni út közel 1,5 kilométeres szakaszára (http://bit.ly/2GTEGHc). Közbeszerzés alatt van a décsfalvi híd építése is (http://bit.ly/2FPIhEJ). A 135-ös út mentén az árvizek által tönkretett három híd javítási munkálatait is az év második felében kezdik (http://bit.ly/2FPACpY). Mindezek mellett jövő évre tervezik az Etéd – Maros megye határa közötti 12 kilométeres szakasz valamint az Etéd – Atyha közötti szakasz 7,5 kilométeres szakasz felújítását. A járdaprogramból pedig Zetelakát követően Oroszhegyen is járda épül.

A beruházásokról részletes információkat és előző közleményeinket a beruházások.hargitamegye.ro oldalon olvashatnak.

Csíkszereda, 2018. január 6.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...