Folytatják a sürgősségi kórház fejlesztéseit és a megyei utak kiépítését Csík-térségben

Folytatják a sürgősségi kórház fejlesztéseit és a megyei utak kiépítését Csík-térségben

Nagyszabású fejlesztéseket, beruházásokat és tervezéseket foglal magában Hargita Megye Tanácsa idei költségvetése, amelyet január 30-án Székelydályán fogadott el a testület. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a közösségi oldalon számolt be az ez évi csíki fejlesztésekről Becze István megyei tanácsossal, Karda Róbert polgármesterrel és Albert Alfonz Pál alpolgármesterrel a csíkszentdomokosi falugyűlést követően:
https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1500615829985795/
Csík térségében folytatják a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit. A múlt évben elkezdett munkálatokat idén szeretnék befejezni, és cél a műtétek és más tevékenységek szolgáltatásainak továbbfejlesztése. Idén a beruházási és rendezési tervek közbeszerzésére készülnek. A megyeelnök beszámolója szerint a célok között szerepel újabb orvoslakások építése, a helikopter-leszállópálya megépítése és a tüdő- és fertőzőosztály elköltöztetése Csíksomlyóról. Mint ismeretes, a hosszú távú cél a kórház kettes kategóriába sorolása (http://bit.ly/2FJw98m).
A megyei utak fejlesztése terén is sok munkálatot végeznek el idén. Az év első felében, tavasszal folytatják a 123E jelzésű pálfalvi út építését. A több mint öt kilométeres szakasz felújítását idén befejezi a kivitelező (http://bit.ly/2BW2wy8). A csicsói Olt-híd befejezésének hatodik kiírására most már jelentkezett egy brassói cég, amellyel a napokban írják alá a szerződést (http://bit.ly/2EjEvXn). A Gyimesekben az árvizek által tönkretett három híd véglegesen elkészül Bükkhavaspatakán a 127A jelzésű megyei úton (http://bit.ly/2saQmBQ).
A második félévben a kormány által biztosított összegből elkezdődhet az árvízkárok helyrehozatala a Bükkhavaspataka felé vezető, 127A jelzésű úton közel 19 kilométeren (http://bit.ly/2nEUDch), továbbá a 127B jelzésű út két és fél kilométeres szakaszán, a Jávárdi patak mentén (http://bit.ly/2EHhRG2). Jelenleg tervezés alatt van a Hargitafürdő felé vezető 138A jelzésű megyei út, így az év második felében elkezdődik a kivitelezés a több mint öt kilométeres szakaszon (http://bit.ly/2nBNY2u). Idén elkészülnek a 113B jelzésű, Szent Anna-tó felé vezető út tervezésével is, ezt követően kezdődhet el a közel 11 kilométeres út felújítása (http://bit.ly/2GKO1B7). Készülnek a tervek a 123-as megyei útra is Úzvölgye felé. 14 és fél kilométer felújítása kezdődhet el idén (http://bit.ly/2EGfHGJ).
Egybefüggő aszfaltrétegek készítésére idén is sor kerül nyári karbantartásból. A tervek szerint a megyében 2020-ig összesen közel száz kilométer egybefüggő aszfaltréteget terítenek le. Csík térségében a 125-ösön, Csíkszentdomokos–Balánbánya–Kovácspéter irányában tennék rendbe az utat. Csíkkarcfalva és Csíkszenttamás között úgyszintén, akárcsak a 124-esen Csíkvacsárcsi és Csíkszentmihály, valamint Csíkszentmihály és Csíkszépvíz között. A 123F jelzésű úton pedig Csicsó és Csaracsó között, a 123C jelzésű út mentén Fitód felé, valamint Csíkszentgyörgy és Pottyond között. A 123B jelzésű úton Csíkszentmárton és Bánkfalva között, a Kászonok vidékén pedig a 121G jelzésű úton is egybefüggő aszfaltréteget terítenek le.
Borboly Csaba szerint annak ellenére, hogy idén 39 millió lejjel kevesebb pénzből gazdálkodik a megyei tanács, nem torpannak meg a fejlesztések, munkás év áll a megyei tanács előtt. A megyeelnök ugyanakkor a helyiek támogatására is számít adott beruházások mentén, hogy a kivitelező cégek prioritásként kezeljék a megyében zajló fejlesztéseket és betartsák a határidőket.
A megyei tanács beruházásairól részletes információt és az előrelépéseket a beruházások.hargitamegye.ro oldalon lehet nyomon követni.

Csíkszereda, 2018. február 5.

Se asigură continuarea lucrărilor pe  drumurile...

Consiliul Județean Harghita sprijină construirea unui nou spital modular   Se va construi un nou spital modular în vecinătatea Spitalului...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire a contractului de achiziție publică: „REABILITARE DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A LOT 3”  ...

Ședința consiliului județean a avut loc în zona...

Borboly Csaba: în loc de promisiuni am luat toate măsurile pentru asfaltarea drumului între Ditrău și Tulgheș   Ședința ordinară a...

Reconfigurare de traseu în cazul drumului...

  În cursul zilei de vineri, 12 iunie s-au semnat două contracte de execuție pentru lucrările de reabilitare a drumul județean 134A, pe...