MODERNIZAREA DRUMURILOR DE ACCES AGRICOLE DIN COMUNA DITRĂU, JUDEȚUL HARGHITA, (AX1-AX2)

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

MODERNIZAREA DRUMURILOR DE ACCES AGRICOLE DIN COMUNA DITRĂU, JUDEȚUL HARGHITA, (AX1-AX2)

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Ditrau - Gyergyóditró
Adresa / Postacím: 
Comuna Ditrău, str. Libertății, nr.9
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
Lucrarea este situată în Comuna Ditrău județul Harghita, și are o lungime totală de 14458ml, fiind amplasat pe partea Nordică, Nord-Vestică respectiv Sud-Vestică a localității și asigură decongestionarea de câtre traficul rutier de exploatare a fondului agricol. Sectorele de drumuri sunt drumuri existente în stare degradată datorită lipsei intreținerilor și a reparațiilor în decursul anilor. Starea carosabilului este degradată, zestrea existentă este alcătuită dinpietruiri cu interspații nisipoase argiloase cu grosimi variabile așezate pe un strat cu conținut de bolovăniș compact, se poate observa că pe majoritattea traseului suprafața carosabilă este brăzduită de câtre șiroioiri ale apei și înnoroiri. Pe ansamblu, majoritatea drumurilor de exploatare nu au o parte carosbilă bine definită și prezintă structură de pământ. A fost elaborat expertiză tehnică, iar concluzia acestuia est ”În vederea modernizării rețelei dfe drumuri de exploatare recomandăm structurile rutiere propuse în ”Normativul AND 571-2002-Catalog de soluții de tip ranforsare a structurilor rutiere suple și semirigide, pentru sarcina de 115KN pe osia simplă” și !Normativul privind alcătuirea structurilor rigide și suple pentru străzi-Indicativ P116-2005” -Structura tip 1:16 cm strat de piatră spartă,40cm balast,teren de fundare existent compactat la 85-90% grad de compactare -Structura tip2: 16 cm strat de piatră spartă,40cm start balast, 40cm strat blocaj, teren de fundare existent compactat la 85-90%grad de compactare.
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
Realizarea acestui proiect va facilita accesul la infrastructura de afaceri din zonele aflate sub restructurare, precum și în zonele rurale cu investiții în desfășurare , din județul Harghita.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
În ultimii ani, mai mulkte drumuri au fost afectate de câtre fenomene metereologice nefavorabile, atât în ceea ce privețte starea suprafeței părții carosabile, cât și în structura acestora, ele necesitând lucrări de modernizare, reabilitare. Transporturile și circulația asigurănd o funcție generalizată, trebuie să țină seama de comportamentul social și individula, structura demografică a popuilației., modificările intervenite în amplasarea zonelor de muncă. Deoarece factorul principal de coeziune al sistemului de localități este reprezentat de relațiile de producție, muncă, aprivizionare, servire-dotare, echipare tehnică, informare, coordonare, administrare etc.,analiza perspectivelor de dezvoltare a localității este inseparabil legată de cea a ariei de manifestare a relațiilor pe care le generează, și anume: relațiile de muncă generează deplasări zilnice sau săptămânale, frecvența lor influențând direct dezvoltarea sistemului de transport.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Reabilitarea rețelei de drumuri agricole este necesară din punct de vedere al asigurării circulației, spre terenurile agricole aflate în zona, Sud-Vestică respectiv spre depozitul ecologic de deșeuri aflat în zona Nordică a localității, potențialii beneficiari ai investițieii fiind în mod direct, locuitorii comunei Ditrău și în mod indirect, datorită depozitului ecologic de dețeuri, întreaga populație a județului Harghita, în nr. de circa 300 000 de oameni.
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Denumire / MegnevezésMod de relaţionare / Kölcsönhatások
Submasura 7.2, Infrastructura de bază
Se încadrează în submasura 7.2, Infrastructura de bază
Strategie / Stratégia
Denumire / MegnevezésMod de relaţionare / Kölcsönhatások
Strategia Judeteana, Strategia Locala
Se incadreaza in strategia Judeteana, respectiv in Strategia Locala
Proiect / Projekt
Denumire / MegnevezésMod de relaţionare / Kölcsönhatások
MODERNIZAREA DRUMURILOR DE ACCES AGRICOLE DIN COMUNA DITRĂU, JUDEȚUL HARGHITA, (AX1-AX2)
Partea neeligibila a priectului
Documente, poze / Dokumentumok és képek
Képek / Poze: