Consultări cu privire la reabilitarea drumului județean 135

Consultări cu privire la reabilitarea drumului județean 135
A fost prezentat și proiectul care vizează reabilitarea drumului județean de la Dârjiu la hotarul județului
A avut loc consultarea locuitorilor cu privire la reabilitarea drumului județean 135, pe sectorul de drum cuprins între localitățile Firtănuș și Cobătești. Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond vicepreședinte, Péter Zoltán primarul localității Șimonești, Kolumbán Dávid consilier județean, împreună cu colegi din partea direcției de specialitate din cadrul consiliului județean s-au aflat în data de 3 august în localitățile Cobătești, Tărcești și Turdeni unde au prezentat planurile cu privire la reabilitarea drumului. În prealabil, Borboly Csaba a supus dezbaterii publice documentația aferentă reabilitării drumului, astfel că au putut fi înaintate propuneri și opinii referitoare la aceasta.
După cum s-a precizat în prealabil, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) s-au alocat de la guvern 18 milioane de lei. Astfel, la ședința ordinară a consiliului județean din data de 31 iulie s-a votat, printre altele, cota parte necesară implementării acestei investiții și care este în valoare de un milion și jumătate de lei.
În opinia lui Borboly Csaba, cu ocazia acestor întâlniri ies de cele mai multe ori la suprafață micile detalii și greșeli ale proiectelor, iar acestea își pot găsi rezolvarea prin intermediul colaborării cu localnicii. Totodată, președintele consiliului județean și-a exprimat bucuria în ceea ce privește faptul că aceste întâlniri cu localnicii sunt o bună oportunitate de a cunoaște greutățile cu care se confruntă aceștia.
Vicepreședintele Bíró Barna Botond a menționat că reabilitarea drumurilor atrage după sine și oportunitatea dezvoltării infrastructurii localităților vizate și astfel acestea devin mai atractive tinerilor, întemeierii familiilor.
La Cobătești, odată cu reabilitarea drumului se dorește și efectuarea de reparații la biserica unitariană unde cele mai importante lucrări ar fi cele de drenare a apei deoarece recentele inundații au deteriorat structura locașului de cult. Totodată, s-a vorbit despre reutilizarea pavajului existent al drumului.
La Tărcești, rețeaua de apă s-a deteriorat în mai multe locuri și este nevoie de remedierea defecțiunilor. De asemenea, este nevoie de punerea la dispoziție a unei rute ocolitoare pentru mașinile de mare tonaj care transportă piatră de la o exploatare aflată în apropiere, și nu în ultimul rând instaurarea restricțiilor de greutate pe drumul în discuție.
Și la Turdeni este nevoie de refacerea rețelei de furnizare a apei, iar conform localnicilor a crescut numărul pagubelor produse de animalele sălbatice. Un urs intră în gospodăriile de la marginea localității. Totodată, având în vedere că drumul județean ține până la hotarul localității, împreună cu primăria se va discuta și despre posibilitatea reabilitării drumurilor comunale.
În cadrul unei consfătuiri la Chedia Mare s-a stabilit că în cel mai scurt timp va fi finalizată documentația solicitată în cadrul PNDL, în valoare de mai mult de trei milioane și jumătate de lei, bani destinați reabilitării drumurilor comunale.
Au avut loc consultări și cu privire la reabilitarea drumului 133 – Dârjiu-hotarul județului -, investiție cu rol important și pentru localnicii din Ulieș deoarece prin intermediul acestui drum se face legătura cu drumul european E60. Un potențial turistic îl reprezintă și biserica fortificată de la Dârjiu, aflată în patrimoniul UNESCO, iar pentru ca acest obiectiv să fie accesibil turiștilor este nevoie de reabilitarea drumului.
Președintele consiliului județean a reamintit faptul că la începutul anului reabilitarea drumurilor a fost stabilită ca prioritară, iar pentru ca acest lucru să fie realizat este nevoie ca firmele locale să se implice și depună documentațiile la licitațiile publice.
Miercurea Ciuc, 3 august 2017

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...