Pontosítás a téli útkarbantartással kapcsolatosan

Pontosítás a téli útkarbantartással kapcsolatosan

Egy Hargita megyei hírportálon megjelent hír mentén, valamint a közösségi médiában megjelent kommentek miatt szükségesnek látjuk pontosítani a téli karbantartás fontosabb részleteit.

A megyei tanács által működtetett telefonszolgálatra számos, országutakra vonatkozó bejelentkezés érkezik, ez esetben a megyei tanács csupán az információ közvetítését tudja biztosítani, a fennakadás elhárítása viszont az országos útügy feladata. Az országos útügy ügyeletének elérhetősége: 0266 311 067.

A hótalanítási munkálatokra a megyei tanács kerete hatmillió lej, amely része annak a megközelítőleg 12 millió lejes keretnek, amit a kormány kiutal a megyei utak fenntartására. Ebből az összegből történik a nyári karbantartás, továbbá a forgalombiztonsági munkálatok elvégzése. Az idei évben szükséges munkálatokra a megyei tanácsnak az idei évben megközelítőleg harmincmillió lejre lenne szüksége (hatmillió lej - téli karbantartás, húszmillió lej - nyári karbantartás és hárommillió lej forgalombiztonsági munkálatok), előreláthatólag az idei évben is csupán 12 millió lej körüli összeget fog megyénk számára kiutalni a kormány. Összehasonlításképp, az országos útügy Hargita megyére eső tavalyi költségvetése csak a téli karbantartásra megközelítőleg ötmillió euró volt. Az arányok akkor érzékelhetőek igazából, ha azt is figyelembe vesszük, hogy Hargita megyében 443 kilométer országút van, míg a megyei utak hossza meghaladja a 800 kilométert.

A ráfordítható pénzügyi kereten túl, a téli karbantartás megszervezésének feltételeit a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2013/2170-es számú rendelete írja elő, éspedig:

- a hóekével történő beavatkozás csak 15 centiméteres hóréteg képződése esetén kezdődik el - ezzel szemben Hargita Megye Tanácsa a téli karbantartásra vonatkozó feladatfüzetben 6 cm-t hóréteget határozott meg, mint beavatkozási érték, ez alatt technikailag nem megoldható a hóekés beavatkozás, 2-3 cm hóréteg esetében az az úttest szórása a leghatékonyabb megoldás.

- amíg hóhullás van, nem szórnak csúszásgátló anyagot, tekintettel, hogy a hóekék többszöri térése nyomán a sáncba jut a leszórt anyag

- beavatkozási algoritmus - fontosabb útvonalak esetén (lebonyolított forgalom, érintett lakosság aránya) hamarabb és gyakrabban történik beavatkozás, mint a kisebb forgalommal rendelkező utakon, a három besorolási kategória és a kategóriának megfelelő beavatkozást a rendelet 3-as számú táblázatában található (32. cikkely).

A tegnapi nap folyamán a legnagyobb hó mennyiség a csíki térségben volt, elérve a megközelítőleg 30 cm-t. A megyei utakon a beavatkozás szerdán, január 17-én 15 órától kezdődött el, és egész csütörtök reggelig tartott.

A beavatkozás mikéntjéért a téli karbantartással megbízott cég felel, minden cégnek van zonális felelőse, aki figyeli az időjárási és közlekedési viszonyok alakulását, és szükség esetén elrendelik a beavatkozást. Így például a rendőrség, ha nincsenek biztosítva a közlekedéshez szükséges feltételek, nem a megyei tanács, hanem a megbízott cég nevére állítja ki a büntetési jegyzőkönyvet.

Ennek értelmében, a közlekedés folytonosságának biztosítása céljából közvetlenül a megbízott céget is lehet értesíteni, a térségi felelősök telefonszámai az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/NumereTelefoaneResponsabili...

Tekintettel, hogy a megyei utak karbantartása 21 része van felosztva, előfordulhat, hogy egy út két szakaszra van felbontva (például Gyergyószentmiklóst és Székelyudvarhelyt összekötő libáni út), és a két szakaszon egyidőben különböző útviszonyok jelentkezhetnek, így a más-más beavatkozás történik az út két szakaszán, illetve a beavatkozásra küldött gépek sem egyeznek.

Mindennek ellenére, a megyei tanács munkatársai naponta ellenőrzik a megbízott cégek tevékenységét, a gépjárművek mozgása GPS rendszerrel lekövethető, és be nem jelentett terepszemlék révén (a tegnapi 8 teherautó elakadása is országúton történt, Hargita Megye Tanácsa munkatársa épp a térségben tartózkodott).

Sokszor jelezték, hogy nincs megszórva az út felülete, az ilyen típusú bejelentéseket Hargita Megye Tanácsa munkatársai ellenőrzik, legtöbbször az történik, hogy egyes utakon nem látszanak az előbbi években manuális szórás révén keletkezett szürkefoltok, tekintettel hogy ezeken a szakaszokon a szórás gépesített eljárással történik, amely egyenletes terítést eredményez. Az utak szórására használt anyag összetétele 10% só, 90% homok.

A fekvőrendőröket illetően, a hét elején küldte ki a megyei tanács a hivatalos felkérést az összes fekvőrendőr eltávolítására, így a megbízott cég a hét folyamán fogja eltávolítani ezeket, majd a visszahelyezni a tavasz folyamán.

A Hargita Megye Tanácsa téli karbantartása vonatkozó szerződései az alábbi linken, a cégek nevére klikkelve érhetőek el:

http://hargitamegye.ro/utak/utviszonyok/teli-karbantartas.html

a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 2013/2170-es számú rendelete az alábbi linken érhető el:

http://hargitamegye.ro/upload/public/drumuri/deszapezire/NormativPreveni...

Csíkszereda, 2018. január 18.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...