Centru de resurse pentru tineret și tinerele familii

Anexa nr. 1.



Către Consiliul Judeţean Harghita
Hargita Megye Tanácsa részére


Notă de fundamentare a cererii de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / Beruházási vagy helyi fejlesztési program adatlap



Titlul proiectului de investiţie sau a programului de dezvoltare locală / A beruházás vagy helyi fejlesztési program megnevezése: 

Centru de resurse pentru tineret și tinerele familii

LOCAŢIA DE IMPLEMENTARE A INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS MEGVALÓSÍTÁSÁNAK HELYSZÍNE
Marcarea locaţiei / Helszín megjelölése: 
Localitatea / Helység: 
Bălan - Balánbánya
Adresa / Postacím: 
Orașul Bălan, județul Harghita
DESCRIEREA INVESTIŢIEI / A BERUHÁZÁS LEÍRÁSA
Descrierea investiției sau a programului de dezvoltare localő/ A beruházás vagy a helyi fejlesztési program leírása: 
Primăria Orașului Bălan deține o clădire tip casă de locuit pe care dorește să o amenajeze ca centru de resurse pentru tineret. Casa a fost preluată de la fosta mină și se află într-o zonă naturală, cu o mică curte împrejmuită. Este constituită din parter și mansardă. Investițiile de până acum au fost realizate atât cu finanțarea locală a primăriei cât și cu sprijinul unei firme de localitate, care a pus la dispoziția noastră materialul lemnos necesar pentru reparațiile acoperișului. Am reușit schimbarea geamurilor cu geamuri termopan, câteva amenajări interioare: reabilitare pereți. Odată cu schimbarea țiglelor de pe una dintre grădinițe am depozitat vechile țigle care mai sunt utilizabile și intenționăm schimbarea țiglelor de pe clădirea la care facem referire (actualmente extrem de deteriorate). De asemenea, programul de servicii pentru tineret și familii tinere va fi realizat în parteneriat cu ONG-uri de localitate: Asociația Ecosportivă Sufletul Hășmașului și Asociația Culturală Botorka (ce vor desfășura activități cu beneficiarii în cadrul spațiului amenajat).
Scopul și obiectivele investiției sau a programului de dezvoltare locală/ A beruházás vagy helyi fejlesztési program céljai: 
Intenționăm realizarea unei clădiri amenajate și dotate corespunzător care să servească ca centru de resurse pentru tineret și familiile tinere. Clădirea va avea inclusiv două spații de locuit temporare pentru situații sociale speciale (familii tinere fără locuință sau în cautarea unei locuințe), un spațiu comun pentru servirea mesei și pentru activități, o bucătărie, grup sanitar și un birou servicii de consiliere socială, psihologică. Sunt necesare lucrări de: Reabilitare acoperiș; Reabilitarea sistem apă canalizare și sistem electric; Zidărie și zugrăveli interioare; Reparații podele; Dotarea grup sanitar, bucătorie, spații de locuit, conferință și birou;
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása: 
rimăria Bălan nu deține până în prezent, un spațiu comunitar de resurse pentru tineret. Deși există cereri nu putem oferi locuință (nici măcar cu caracter temporar) pentru tineri sau tinere familii. De asemenea, deși în orașul Bălan există asociații de tineret, acestea beneficiază într-o măsură foarte mică de spații adecvate pentru desfășurarea întrunirilor și activităților de tineret (tabere tematice, întruniri, discuții, dezbateri). Un astfel de centru de resurse pentru tineret și familie ar contribui în regiune la coeziunea și atașamentul tinerilor față de localitățile natale, la realizarea unor rețele de sprijin, la informarea, consiliere și medierea procesului de angajare, beneficiare de prestații sociale pentru tineri și tinere familii. Un astfel de centru și-ar aduce un raport major în menținerea pe termen mediu și lung a tinerilor în zonă.
Potenţialii beneficiari - grupuri ţintă cuantif / Célcsoportok – számszerűsítve is (ha ez lehetséges): 
Tineri și familii de tineri din orașul Bălan Beneficiari care frecventează activitățile Asociației Culturale Botorka și Asociației Ecosportive Sufletul Hășmașului, respectiv aproximativ 100 de tineri cu vârsta între 13 și 25 de ani din Orașul Bălan Alte grupuri de tineri constituite în cadrul activităților de schimb cultural și educațional, activități școlare extracuriculare, etc.
INTERACŢIUNE / KÖLCSÖNHATÁS
Relaţia cu alte programe, strategii, proiecte / Programokkal, stratégiákkal, projektekkel való kölcsönhatása
Program
Strategie / Stratégia
Denumire / MegnevezésMod de relaţionare / Kölcsönhatások
Strategia de dezvoltare a orașului Bălan
una din prioritățile identificate
Proiect / Projekt
Documente, poze / Dokumentumok és képek
Képek / Poze: