Új épülettel bővül a csíkszeredai kórház

Új épülettel bővül a csíkszeredai kórház

Gyergyóalfaluban tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

Valamivel több mint egy millió lejt kapott Hargita megye költségvetés kiegészítésként, ebből több mint hatvan objektum tekintetében eszközölnek előrelépést. Ezekről tételekről és további fejlesztésekről döntött Hargita Megye Tanácsa október 27-i kihelyezett ülésén Gyergyóalfaluban. A kevés pénzt is fel tudjuk hatékonyan használni, mondta Borboly Csaba megyeelnök.

A döntéshozó testületet házigazdaként Gáll Szabolcs polgármester köszöntötte a Petőfi Sándor Művelődési Otthonban.

Borboly Csaba megyeelnök köszöntőjében elmondta, mindig szívesen jön Alfaluba, ahol az összefogás, a jó kedvvel végzett munka mindig eredményes volt. Köszöntötte a helyieket, a tanácsosokat, akiknek pozitívan értékelte munkáját.

Barti Tihamér, a megyei tanács Gyergyó térségi alelnöke a térség jelenlegi projekjeit ismertette, és elmondta, amiben tud, segít és partner a megyei tanács.

A költségvetés kiegészítés elosztásánál a megyei tanács odafigyelt arra, hogy minél több projekt előremenetelét tudják segíteni. A támogatási kérelmek listája megtekinthető az alábbi linken: http://beruhazasok.hargitamegye.ro/note-de-fundamentare

A költségvetés kiegészítésből segítik a szakoktatást, Gyergyó térségében az Arbor Vállalkozók Szövetségével, Csík térségében a Csíki Vállalkozók Egyesületével és Udvarhely térségében az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségével együttműködésben. A döntéshozó testület elfogadta a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Műszaki Líceum autószerelő osztályának, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola autószerelő osztályának, az udvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola pincér és szakács szakosztályának, illetve a gyergyóhollói szakiskola erdészeti szakának támogatását.

Gyergyóalfalu igényelt 50 ezer lejt a megyei tanácstól területvásárlásra, amely a bioerőműhöz szükséges, ismertette a polgármester. Ebből az összegből még hiányzik 12 500 lej, számolt be a megyeelnök, és felkérésére a Gyergyó és a Csík térségi tanácsosok egyetértettek azzal, hogy a beruházás javára lemondanak bizonyos összegekről, hogy a hiányzó rész összeadódjon.

Bővítik a csíkszeredai kórházat, új épületet építenek a fertőző részlegnek, fogadták el a határozattervezetet a tanácsosok.

Költségvetésmódosításról is szavazott a tanács, itt több tételből lefaragtak ahhoz, hogy biztosítani tudják a Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság októberi bérkeretének nagyobbik részét.

– Ha kevesebb pénzből is, de több mint hatvan objektum tekintetében lesz előrelépés, továbbá odafigyeltünk arra, hogy segítsük azokat a településeket, amelyek a legnagyobb anyagi gonddal küszködnek. A költségvetés kiegészítésből leosztott pénzek európai uniós projektek előremenetelét is segítik. Amire nem lehet európai uniós pénzeket lehívni, azt saját költségvetésből valósítsuk meg, és új épületet építünk, hogy megoldódjon a csíkszeredai fertőző osztály helyzete. A gyerekvédelem helyzetét még mindig mostohán kezeli a kormány, de kiállunk mellettük, és a továbbiaknak is segíteni fogjuk a lehetőségeinkhez mérten. Továbbá orvosok képzéséről, utak javításáról is szavaztunk, amelyeknek a megye turizmusa szempontjából is pozitív hozadékuk lesz. Ezek az intézkedések mind a megye fejlesztését szolgálják – fejtette ki Borboly Csaba.

A tanácsülésen jelen volt Bende Sándor parlamenti képviselő is, aki a parlament e heti döntéseiről számolt be, és elmondta, alternatívát kell keresni a fával való tüzelésre, és Hargita megyében gond a nem megfelelően kiépített gázhálózat. Erre vonatkozóan újabb törvénymódosító javaslaton dolgoznak, számolt be.

A döntéshozó testület elfogadta Salamon Zoltán tanácsos előterjesztésére a Magyar Polgári Párt módosítójavaslatát a 2016/98-as közbeszerzési törvényre vonatkozóan, amelyet Borboly Csaba megyeelnök is aláírt. A módosításra azért van szükség, mert a törvény jelenlegi formájában sokszor ellehetetleníti a fejlesztéseket, fejtette ki Salamon Zoltán. Többek között azt kérik, vezessenek be szankciókat azon cégek esetében, amelyek túl alacsony árral jelentkeznek a közbeszerzésre, és az óvások esetében legyen kötelező 3-5% kaució befizetése.

Borboly Csaba közösségi oldalán élő bejelentkezésben számolt be a tanács október 27-i határozatairól:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1413303382050374/

Gyergyóalfalu, 2017. október 27.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...