Túlszárnyalta év eleji vállalását az utak tekintetében a megyei tanács

Túlszárnyalta év eleji vállalását az utak tekintetében a megyei tanács

Balánbányán tartott kihelyezett ülést Hargita Megye Tanácsa

Balánbányán tartotta soros ülését Hargita Megye Tanácsa november 27-én a Liviu Rebreanu Szakközépiskola étkezdéjében. Borboly Csaba elnök köszöntőjében elmondta, még nem ülésezett Balánbányán a tanács, ezért megköszönte a meghívást, és reményét fejezte ki, hogy minél több közös projektjük lesz.

Iojiban Gheorghe polgármester bemutatta a települést, és az egykori bányaváros lakosságcsökkenéséről beszélt. Elmondta, befektetésekre van szükség, át kell alakítani a település arculatát, turisztikai szempontból vonzóvá kell tenni a várost, járhatóvá tenni az utakat. Hozzátette, ezeket pályázati finanszírozásokat szeretnének lehívni.

Cristian Cristinoi ortodox lelkész is köszöntötte a jelenlevőket, és megköszönte a jó együttműködést a megyei és a helyi tanácsoknak, amelyek fontosak a fiatalok, a közösség érdekében. Megköszönte az egyháztámogatást, amelynek segítségével jelentős beruházásokat tudtak megvalósítani. Bízik a további jó együttműködésben, zárta beszédét.

A tanácsülésen Borboly Csaba ismertette, jelenleg összesen közel 160 millió lej értékben van közbeszerzés, tervezés, kivitelezés alatt munkálat a megyei utakra az év eleji 100 millió lejes vállaláshoz képest. Hozzátette: a cél, hogy összekössék a megye térségeit. 32 terv van kivitelezés vagy tervezési folyamatban, ami nagy előrelépés az év eleji rossz vagy hiányzó tervekhez képest. A megkezdett munkát jövőben folytatják, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kihangsúlyozta: ehhez a tanács egyetértésére volt szükség, illetve köszönetét fejezte ki ez alkalommal is a megyei tanács utakért és beruházásokért felelős kollégáinak, akik erőfeszítésének és vállalásának is köszönhető az elért eredmény.

A megyei tanács 50 ezer lejt szavazott meg a balánbányai nappali központnak, ez a megyei tanács költségvetéséből a város költségvetésébe kerül. Jóváhagyták a Farkaslaka községhez tartozó Farkaslaka és Nyikómalomfalva vízellátó rendszerének megyeiből helyi érdekeltségű létesítménnyé való nyilvánítását. Elfogadták az Oklándi Inkluzív Iskolaközpont szerkezeti felépítése, tisztségjegyzéke módosítását és havi költségjelentési kötelezettségét, de jóváhagyták a 134C jelzésű megyei út felújítására vonatkozó beruházás munkálatainak dokumentációját is.

Bővül a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház személyzete és fejlődik az intézmény, ezért szerkezeti felépítésének és tisztségjegyzékének módosítására volt szükség. Az új szolgáltatások bevezetésével, az egyes részlegek bővítésével több mint 130 fős személyzettel bővül a struktúra. Mint Borboly Csaba kifejtette, a megyei tanács és a kórház közös erőfeszítésének eredményeként regionális intézménnyé fejlődik a kórház, olyan szolgáltatások váltak elérhetővé, amelyekre eddig csak egyetemi központokban volt példa. Demeter Ferenc kórházmenedzser ismertette: szélesítik a szolgáltatások skáláját, ezért kell az organigrammát is aktualizálni. Olyan szolgáltatások lettek elérhetők, mint a dialízis, endokrinológia, mellkasssebészet, idegsebészet, bővítik a pszichés betegségek kezelésének lehetőségeit, a pszichológia kabineteket, a hematológiai, allergológiai, bőrgyógyászati szolgáltatásokat. A menedzser azt is elmondta, együttműködnek a megye többi kórházával, tevékenységük jól kiegészítik egymást, főként a székelyudvarhelyi és a gyergyószentmiklósi kórházzal.

Az erőfeszítésnek megvolt az eredménye, fejtette ki Borboly Csaba, és a gyerekvédelmi és szociális rendszer nagyobb állami támogatásban részesült, mint más megyék, 10 millió lejt utaltak ki az intézménynek. Ennek és egyéb bevételeknek köszönhetően költségvetés-kiigazításra volt szükség, amit szintén elfogadott a tanács.

Balánbánya tekintetében Borboly Csaba elmondta, prioritásként kezelik az utak járhatóvá tétele, ami fontos a turizmus szempontjából. Továbbra is támogatják a kulturális programokat, szeretnék kiépíteni az intenzív románnyelv tanítás rendszerét Balánbányán, amelynek keretében a helyiek fogadnák a magyar anyanyelvű gyerekeket, hogy nyelvet tanuljanak. Ezzel a helyieket is segítenék.

Azért szálltak ki a tanácsüléssel, hogy helyben értesüljenek a lakosság problémáról, mondta, és hozzátette, a helyi problémákra közösen keresnek megoldásokat.

– Fontos, hogy a kihelyezett ülés helyszíne Balánbánya volt, hiszen még nem volt alkalma itt ülésezni a tanácsnak. Eléggé elszigetelt az egykori bányaváros, de 2016 óta igyekszünk visszakapcsolni a megye vérkeringésébe. Ezt segítené az intenzív román oktatás megszervezésre, de további közös projektekkel is igyekszünk segíteni a települést – nyilatkozta Borboly Csaba.

Balánbánya, 2017. november 27.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...