Prospectări geofizice cu scop de investigare geotehnică, hidrogeologică și geologică pe teritoriul Comunei Atid, judetul Harghita 2022
200000
Atid - Etéd
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
A geofizikai vizsgálat célja a területen olyan geológiai rétegek lehatárolása, amelyekből kútkiképzés után ivóvíz nyerhető a környező települések részére. A mérések tervezése földtani térképek információi, illetve a térségben végzett korábbi geoelektromos mérések tapasztalatai alapján történik. A geofizikai szelvények nyomvonala a kutatási területen az előzetes információk alapján potenciális vízadóként értelmezett vulkanoszedimentek térbeli elhelyezkedésének vizsgálatát kísérli meg, lehetővé téve az ellenállás szelvények alapján a vízkutak helyének kijelölését. A földtani vizsgálat geoelektromos módszerrel történik, amely módszer a felszín alatti zóna látszólagos-fajlagos ellenállásának mérésén alapul, azaz a különböző elektromos ellenállású rétegek (jelen esetben a fentebb említett vulkáni eredetű kőzetek, illetve az agyagos, homokos üledékek) a végleges, feldolgozott adatrendszeren elkülöníthetővé válnak. A méréseket előre egyeztetett szelvények mentén jelöljük ki, összesen 12 kilométer hosszúságban. A kutatás során egy-egy hossz-szelvény lesz lemérve az adott területen, majd az eredmények alapján a potenciálisan ígéretesebbnek értelmezett zónában további keresztszelvények kerülnek megvalósításra.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
A program célja, hogy konkrét helyeket találjunk, ahol fúrt kutakat lehet kialakítani, melyek által biztosítjuk a lakók folyamatos ivóvízellátását.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Az idei esztendőt szárazság jellmezte Európa szerte, nem kímélve községünket is. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a megfeleló ivóvízellátást a már meglévő források mellett szükség van mállyvízi kutakra is. Ezen tanulmány segítségével kiszürjük az esetleges "vakfúrásokat".
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Etéd, Küsmőd, Kőrispatak falvak lakói. 2700 fő
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Közbeszerzés és szerződéskötés lejárt, a mérések elkezdődtek és az idei esztendőben már a tanulmány elkészül és a kifizetés is megtörténik.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

50% - 75%