Modernizare zonă centrală - demolare bloc degradat2022
220000
Bălan - Balánbánya
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
În Strategia de Dezvoltare Locală a orașului Bălan pentru perioada 2021-2027 a fost retrasată direcția localității Bălan, de la oraș monoindustrial, la oraș turistic atractiv pentru tineri și noi generații de familii. Astfel, unul dintre obiectivele principale identificate a fost Amenajarea teritoriului. Orașul Bălan a moștenit o serie de clădirii de la fosta Întreprindere Minieră mult prea târziu, care acum se află într- stare avansată de degradare. În zona centrală a orașului se află 2 blocuri degradate, unul dintre acestea a intrat recent în proprietatea U.A.T. Bălan. Tot în Strategia de Dezvoltare a Orașului a fost identificată și o idee de proiect fezabilă pentru zona centrală, anume extinderea și modernizarea zonei centrale sub forma unei piațete. În același timp, un investitor a achiziționat recent al doilea bloc din zona centrală, în vederea modernizării acestuia cu destinația de hotel/hostel/bloc de locuințe pentru tineri.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Obiectivul general al investiției este de amenajare a teritoriului și îmbunătățire a calității vieții locuitorilor orașului Bălan. Prin realizarea investiției zona centrală va putea deservii un spectru mai larg de beneficiari și se vor putea susține o serie de evenimente culturale sau artistice, pe lângă faptul că va deveni o zona de relaxare pentru cetățenii orașului sau persoanele care tranzitează localitatea.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Orașul Bălan se află la început de drum în ceea ce privește dezvoltarea către o localitate turistică, depășind perioada de tranziție de la închiderea minelor din anul 2006. În acest sens, înfrumusețarea localității prin soluții de amenajare a teritoriului este o prioritate pe termen mediu-lung. Închiderea minelor din Bălan a lăsat în urmă o serie de clădiri aflate într-o stare avansată de degradare, care contribuie negativ la îndeplinirea obiectivelor. Unele dintre ele au fost modernizate sau au fost propuse spre modernizare, cum e și cazul Clădirii Bagolyvar, care va avea destinația de muzeu minier. Însă, unele dintre clădirii nu pot fi reabilitate, iar în acest sens s-au găsit alte soluții de dezvoltare mai fezabile.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Comunitatea din Bălan (aprox. 5000 de locuitori), turiști (aprox. 1500-2000/sezon)
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Investiția este în stadiul incipient.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

0%