Strung CNC la Colegiul Tehnic Bányai János / Bányai János Műszaki Szakközépiskola CNC szaktermének berendezése2018 ianuarie
50000
Odorheiu Secuiesc - Székelyudvarhely
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola június 6-án felavatta a CNC szaktermet. A szakterem megteremtése egy sikertörténet. Összhangba került a vállalatok igénye, melyet az UKKSZ képviselt, az iskola változásra való hajlamával, ugyanakkor a helyi és megyei elöljárók anyagi és erkölcsi támogatásával. Szükséges volt a tanfelügyelőség rugalmassága, az RMPSZ valamint a Bethlen Gábor Alap közvetítése melynek során a magyar állam számottevő anyagi hozzájárulását hasznosíthattuk. Igyekszünk vonzóbbá tenni a szakoktatást a fiatalok körében, konkrét jövőképet mutatni nekik. Újra gondoltuk a szakképzés és a munkaerőpiac viszonyát. A változás nem csupán az iskola, a tanügy gondja, hiszen sikeres szakképzést az iskola önmagában nem tud kialakítani, szükség van a gazdasági szereplők közvetlen és aktív részvételére.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
2016 - ban a Bethlen Gábor Alap által biztosított pályázati összegből beszereztünk egy oktató CNC marógépet, a hozzá tartozó szimulációs szoftvert, interaktív táblát. Nem tudjuk befejezettnek tekinteni a szaktermet oktató CNC eszterga hiányában. Ennek értéke tartozékokkal együtt 35 ezer Euro. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, támogatásukról biztosított.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Még sok a munka hiszen nyilvánvaló hogy a végső cél a romániai magyar szakképzést hálózattá, önálló rendszerré kell szervezni, amelyben a szakképzés szereplői ismerik, látják egymás munkáját, kialakítják a saját, illetve a Kárpát-medencei szakmai együttműködés keretet. Ennek hiányában nehéz lehet versenyképes szakképzést kialakítani.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Jelenleg két CNC szakosztály működik, IX. és X. osztályban. Ezeken az osztályokon kívül itt zajlik a CAD/CAM tanórák tartása is. Ugyanakkor a fémforgácsoló szakiskolák oktatására is használatos a terem. A vállalatok CNC szakember kiképzése is itt történik.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
A székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola június 6-án felavatta a CNC szaktermet. Nem tudjuk befejezettnek tekinteni a szaktermet oktató CNC eszterga hiányában. Ennek értéke tartozékokkal együtt 35 ezer Euro. Ebből az összegből 20 ezer eurót magyarországi források biztosítanak.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

0%