EFICIENTIZAREA ENERGETICA A INTERNATULUI COLEGIULUI TEHNIC ”BATTHYÁNY IGNÁC” DIN MUNICIPIUL GHEORGHENI2022
Gheorgheni - Gyergyószentmiklós
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
Din bugetul proiectului se vor realiza lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, respectiv izolarea pereţilor exteriori, a soclului, termoizolarea planşeului peste ultimul nivel, izolarea termică a planşeului peste subsol neîncalzit, dar a faţadei – partea vitrată. Se va recurge la înlocuirea tâmplariei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădirea publică, cu tâmplărie termoizolantă dotată, după caz, cu grile pentru ventilarea spaţiilor ocupate pentru evitarea apariţiei condensului pe elementele interioare de anvelopă. Se vor instala sisteme alternative de producere a energiei, sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabilă, instalaţii cu captatoare solare termice, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenționale şi a emisiilor de gaze cu efect de seră. Se va moderniza instalaţia de iluminat integrat a clădirii prin schimbarea corpurilor de iluminat existente la unele cu o performanță superioară din punct de vedere lumino-tehnic, şi un consum de energie mai scăzut. De asemenea, se vor înlocui corpurile de încălzire existente cu radiatoare din fontă, înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire, înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru apă caldă de consum. Toată infrastructura se va adapta pentru a asigura și accesul persoanelor cu dizabilități.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Obiectivul general al proiectului este cresterea eficineþei energetice si reducerea consumului de energie finala în cladirea internatului colegiului tehnic ”Batthyány Ignác” din municipiul Gheorgheni. Obiective specifice: 1. Reabilitarea termica a elementelor de anvelopa a cladirii (izolarea pereþilor exteriori, izolarea soclului, termoizolarea planseului peste ultimul nivel, izolarea termica a planseului peste subsol neîncalzit). Izolarea termica a faþadei – parte vitrata, prin înlocuirea tâmplariei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în cladirea publica, cu tâmplarie termoizolanta dotata, dupa caz, cu dispozitive/fante/grile pentru ventilarea spaþiilor ocupate si evitarea apariþiei condensului pe elementele interioare de anvelopa. 2. Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei: sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabila , instalaþii cu captatoare solare termice, în scopul reducerii consumurilor energetice din surse convenþionale si a emisiilor de gaze cu efect de sera. 3. Modernizarea instalaþiei de iluminat integrat a cladirii prin schimbarea corpurilor de iluminat existene la unele cu o performaþa superioara din punct de vedere luminotehnic, si un consum de energie mai scazut. 4. Înlocuirea corpurilor de încalzire existente cu radiatoare din fonta, dotate cu robinet retur (RLV), aerisitor, robinet de golire si robinet colþar reglaj tur (RAN) cu cap termostatic, înlocuirea instalaþiei de distribuþie a agentului termic pentru încalzire, înlocuirea instalaþiei de distribuþie a agentului termic pentru apa calda de consum. 5. Adaptarea infrastructurii pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitaþi.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Prin finanțarea acestui proiect se va contribui la reducerea consumului de resurse neregenerabile de energie și la limitarea impactului schimbărilor climatice, atât de evidente în ultima vreme prin diferențele mari de temperaturi și apariția unor fenomene meteorologice extreme. Construcțiile vechi nu au aplicate soluții tehnice de reducere a consumului de energie, fapt ce duce la un consum crescut și costuri pe măsură, în ceea ce privește utilitățile de gen gaz, curent. De aceea, aceste lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor sunt necesare pentru scăderea consumul de energie primară și a cheltuielilor. În acest proiect vorbim de cei 80 de copii găzduiți pe parcursul anului școlar în internat și care, la finalizarea proiectului, vor avea o temperatura optimă în camere, atât de importantă pentru studiu, mai ales în această localitate amplasată într-o zonă muntoasă.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Principalii beneficiari ai proiectului sunt familiile și cei 80 de elevi cazați în internat, alături de personalul angajat, indirect beneficiind de îmbunătățirea condițiilor atât copiii din împrejurimile municipiului care pe viitor vor putea beneficia de investiție, cât și municipalitatea ce va reduce cheltuielile de funcționare, sumele economisite putând fi realocate pentru alte investiții.
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Sunt realizate lucrările, trebuiesc terminate instalațiille interioare, cum ar fi hidranții interiori, instalații punct termic, respectiv montat sistemul de panouri solare.

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

76% - 100%