SF - Înființarea sistemului inteligent de distribuție de gaze naturale în Comuna Zetea, județul Harghita2022
Zetea - Zetelaka
Descrierea investitiei / A beruházás leírása
În prezent, în comuna Zetea, județul Harghita nu există sistem de distribuție gaze naturale în nici o localitate aparținătoare-Zetea (reședință), Deșag, Izvoare, Poiana Târnavei, Sub Cetate și Sicasău. Locuitorii folosesc drept combustibil pentru prepararea hranei butelii cu gaze lichefiate și lemne, iar pentru incălzire combustibil solizi sau lichizi. Având în vedere dificultățile cu care se confruntă populația, obiectivele socio-culturale și agenții economici în aprovizionarea cu combustibilii utilizați în prezent, impactul pe care îl au acestia asupra mediului, precum și necesitatea ridicării nivelului de trai în mediul rural, Comuna Zetea își propune înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze naturale, într-o primă etapă urmând să fie alimentați consumatorii din localitățile Zetea și Sub Cetate, județul Harghita.
Obiectivul investiției / A beruházás általános és sajátos célja
Scopul lucrării este asigurarea unui sistem modern și eficient, cu creșterea flexibilității și eficienței în operare a rețelelor de gaze naturale, îmbunătățirea nivelului de trai al populației prin ridicarea substanțială a gradului de confort al gospodăriilor din mediul rural, reducerea impactului asupra mediului - tăierea pădurilor - respectiv diminuarea poluării. Pe raza UAT Zetea, prin existența unui racord DN200mm, PN40bar, poate fi asigurată și posibilitatea de dezvoltare a zonei din punct de vedere economic, având în vedere amplasarea comunei Zetea, în vecinătatea Municipiului Odorheiu Secuiesc, sunt argumente pentru înființarea distribuției de gaze naturale. Obiectivele de dezvoltare propuse prin acest proiect de investiții, este utilizarea de tehnologii inovatoare în monitorizarea distribuției și consumului.
Justificarea necesităţii finanţării / A támogatási kérelem megalapozása
Luând în considerare cererile din cele două localități Zetea și Sub Cetate, înființarea de noi distribuții de gaze completează actuala infrastructură, crescându-i eficiența și importanța în dezvoltarea socio-economică.
Potenţialii beneficiari ai investiției / A beruházás célcsoportjai
Prin proiect s-a luat în calcul execuția unui număr de 940 branșamente individuale din care 926 aferente consumatorilor casnici-gospodării iar 14 aferente obiectivelor socio-culturale (primărie, școală, biserică, etc.)
Stadiul actual al investiției / A beruházás jelenlegi helyzete
Faza de proiectare, realizarea Studiului de fezabilitate, obținerea avizelor

Procentul de implementare a investiţiei în momentul solicitării / A beruházás állapota az igényléskor

1% - 10%