Az év utolsó napjaiban is feszített tempóban dolgoznak a fejlesztésekért a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál

Az év utolsó napjaiban is feszített tempóban dolgoznak a fejlesztésekért a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál

Szűk határidőt szabva támogatná a kormány a csíkszeredai kórházat

A korábbi egyeztetéseknek megfelelően, találkozóra hívta össze a sajtó képviselőit Demeter Ferenc kórházmenedzser december 15-én, a kórház kommunikációjának javítása érdekében.

Mint kiderült, olyan műtéti beavatkozást is végeztek már a megyei kórházban, melynek elvégzésére a főváros kórházaiban sem vállalkoztak. Az orvosok folyamatos szakmai fejlődése mellett azonban szükség van a felszerelések és eszközök korszerűsítésére is – mondta a menedzser, és kiemelte, Hargita Megye Tanácsának támogatása kifogásolhatatlan e téren, hiszen közel kétmillió lejt csoportosítottak át novemberben is az életmentő gépek beszerzésére.

Bár kissé késve, de a kormány is hozzájárult a megyei kórház fejlesztéseihez közel kétmillió hétszázezer lejjel, melyet még az év lejárta előtt el is kell költenie a Hargita Megye Tanácsának alintézményeként működő kórháznak.

Ha nem nyilvánítják kormányrendelettel hivatalos szabadnappá december 27., 28., és 29-ét, a folyamatban levő közbeszerzéseket be is tudja fejezni az intézmény.

„A fennálló helyzetben annak drukkolunk mi, a közszférában dolgozók, hogy ne szavazzák meg a két ünnep közötti napokat munkaszüneti napnak, és sikerüljön még az idei év végén bővíteni és fejleszteni a kórház eszköztárát és felszereléseit” – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki azt is elmondta, bármilyen döntés is születik a szabadnapokat illetően, mindenképp igyekeznek a kórház és a lakosság számára kedvező megoldást találni.

„Az utolsó percen jövő segítségnek is örülünk, azonban úgy gondolom, a minisztériumnak számolnia kellene azzal is, hogy a nap mindenkinek 24 órából áll, mielőtt olyan határidőket állít fel a pénz elköltésére, amit az érvényben levő törvénykezés alapján képtelenség betartani. Felmerül a kérdés, hogy ténylegesen akarnak-e támogatást nyújtani, vagy csak lóvá akarnak tenni. Azt gondolom, az egészségügy nem az a terület, ahol ilyen játszmákat szabadna űzni ” – fejtette ki véleményét a megyeelnök és hozzátette, a kórház vezetősége éjt nappallá téve fog dolgozni, hogy kivitelezhessék a beszerzéseket.

Demeter Ferenc azt is elmondta, egyre több megkeresést kap olyan fiatal orvosoktól, akik külföldről hazatérnének, és a csíkszeredai kórházban folytatnák munkájukat.

„Jó látni, hogy nem csak a pénzért választanak szakmát a fiatalok, hanem elhivatottak. Sikernek könyvelhetjük el, hogy a külföldi magas bérekkel szemben a hazatelepedés mellett döntenek a fiatal orvosok. Ez nem csak a kórház jó hírnevét jelenti, hanem azt is, hogy biztos jövőképet tudunk biztosítani számukra itthon” – emelte ki Borboly Csaba. A megyeelnök újra hangsúlyozta a kórház hatékony kommunikációjának fontosságát is, illetve azt, hogy minden döntéshozó úgy kellene az ügy mellé álljon, hogy maximálisan ki lehessen használni a kórházban rejlő lehetőségeket.

Demeter Ferenc menedzser biztosította arról a sajtó képviselőit, hogy a jövőben minden hónapban legalább egyszer tájékoztatja őket az aktuális történésekről.

Csíkszereda, 2017. december 16.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...