2,6 millió lejre beruházhat a csíkszeredai kórház

2,6 millió lejre beruházhat a csíkszeredai kórház

Díjazták a Hargita megyei „kiskertészeket” a megyei tanács ülésén

Idén is díjazták a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Vidékfejlesztési Egyesület Kiskertész programjának résztvevőit, erre a csíkszeredai megyeházán december 15-én megtartott rendkívüli tanácsülésen került sor. A tanács költségvetés-módosításról szavazott, a tartalékalapból utaltak ki összegeket, hiteleket törlesztnek, illetve befoglalták azt a 2,6 millió lejt, amit a kormánytól kapott támogatásként a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház.

A Kiskertész programban részt vevő diákok szorgos hangyákként dolgoztak egész évben oktatóik, szüleik segítségével, fogalmazott Borboly Csaba megyeelnök, annak érdekében, hogy egészséges táplálékhoz jussanak. A Vidékfejlesztési Egyesület programjának célja, hogy a hagyományos helyi termékekben rejlő lehetőségeket népszerűsítsék. Bíró Barna Botond alelnök és a megyei tanács nemzetközi kapcsolatokért felelős irodájának köszönhetően idén októberben, Brüsszelben is bemutatták helyi termékeinket, mondta Borboly Csaba, és európai szinten is elindult a figyelemfelkeltés, hogy fogyasszunk helyben előállított terméket. A megyeelnök további jó példaként említett a témakörben elkészült tankönyvet, amit már használhatnak a tanintézetek. A diákok jól dolgoztak és jó példát mutattak társaiknak, hangsúlyozta Borboly Csaba, illetve köszönetet mondott a kifejtett munkáért a Vidékfejlesztési Egyesületnek.

Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója ismertette: hatodik alkalommal díjazzák a kiskertészeket, akik a Vidékfejlesztési Egyesülettől kapott vetőmagokból termesztettek zöldségeket. Egy elbíráló bizottság végig követte munkájukat a veteményezéstől a begyűjtésig, ezen kívül írásos és fényképes beszámolót is összeállítottak a tanulók. Idén 780 diák és 23 iskolai osztály vett részt a programban, akiket térségenként díjaztak. A nyertes osztályközösségek fóliasátrat kaptak, az egyénileg legjobban teljesítő „termelők” fényképezőgéppel gazdagodtak.

A díjakat Borboly Csaba, Bíró Barna Botond, Becze István tanácsos és Márton István adták át. (A díjazottak névsora a csatolmányban található).

Hargita Megye Tanácsa költségvetés-módosításról döntött, ennek egyik tétele a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház beruházási listájának módosítása volt annak a 2,6 millió lejnek köszönhetően, amelyet a kormány kiutalt a megyei tanács alintézményeként működő kórháznak. Ezt az összeget felszerelés beszerzésére fordítaná az intézmény, ismertette a kórház részéről Demeter Ferenc menedzser és Fülöp Enikő gazdasági igazgató. Továbbá a megyei tanács hiteltörlesztéséről is szavaztak, amelynek köszönhetően jelentősen alacsonyabb lesz az intézmény hitelterheltsége, így jövőben szükség esetén újabb hitelekhez tud folyamodni annak érdekében, hogy beruházási terveit megvalósítsa. A Csíkszeredai Sportklubot 50 ezer lejjel támogatja a megyei tanács, 76 ezer lejt szavaztak meg Oroszhegy községnek a községi utak beruházásainak befejezésére, illetve elfogadták a székelyudvarhelyi nappali központnak a működési költségeire előirányzott összeget.

Az ülés végén Borboly Csaba elnök elmondta, előreláthatóan december 21-én a kormány elfogadja a jövő évi költségvetést, ennek függvényében a megyei tanács is kiküldi a felhívást a helyi önkormányzatoknak, hogy nyújtsák be finanszírozási igénylésüket.

Csíkszereda, 2017. december 15.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...