Hargita Megye Tanácsa az átfedések tisztázását és a törvény betartását kéri

Folytatnák a Kissolymos-Székelykeresztúr közötti út felújítását
Felújítaná a Kissolymos-Székelykeresztúr közötti, 134A jelzésű megyei utat Hargita Megye Tanácsa, a munkálatok finanszírozására az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) kapott támogatást, amit a megadott határidőig el kell költeni. Mint korábban beszámoltunk, vita alakult ki az erdészet és a megyei tanács között az úttestre benőtt növényzet miatt, mivel az erdészet nem tartotta be a megyei út szélességére érvényes szabályokat. Az erdészeti hivatal szerint a szóban forgó útszakasz községi út és bizonyos szakaszai átfedésben vannak erdős területtel annak ellenére, hogy kormányhatározat igazolja a megyei út besorolást.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke május 31-én levélben fordult a Vizek, Erdők és Környezet Minisztériumához, a Romsilva - Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz, Hargita Megye Prefektusi Hivatalához, a Hargita megyei Erdészeti Igazgatósághoz és a homoródi erdészeti hivatalhoz a probléma orvoslása érdekében. Leveléhez csatolta a Romsilva – Országos Erdőgazdálkodási Hivatalhoz intézett korábbi kéréseket, illetve azokat a szabályozásokat, amelyek a megyei utak szélességére vonatkoznak (http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/2015Romsilva.pdf, http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/2016Romsilva.pdf, http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/MonitorOficial379bis-20..., http://hargitamegye.ro/upload/public/hirek/aktak/StandardStatLatimeaDrum...).
Hargita Megye Tanácsának elnöke azt kéri, hogy tartsák be a törvényeket, hiszen kormányhatározat is igazolja, hogy megyei útról van szó, és folytatni akarják a még 2014-ben elkezdett beruházást.
A megyei utak feljavítása egyik prioritása Hargita Megye Tanácsának, főleg a kistelepülések esetében Kisfalu keretprogramjának részeként. Olyan térségről van szó, ahol fennáll az elöregedés veszélye, ha nem biztosítanak megfelelő infrastruktúrát a magasabb életszínvonal érdekében, hogy a fiatalok haza térjenek, magyarázza levelében a megyeelnök. Ennek érdekében az érintett intézmények partnerek kellene legyenek a megoldáskeresésben, a helyzet tisztázására már több megbeszélést tartottak.
A megyeelnök felhívja a figyelmet, hogy a kollégái által végzett ellenőrzések szerint a homoródi erdészeti hivatal álláspontja nem helyes, nem felel meg a megyei utakra vonatkozó törvény által meghatározott szélességnek.
Borboly Csaba azt kéri, oldják meg ezt a lehetetlen helyzetet, hogy el tudjon készülni az út, és ne maradjanak elszigetelve a térség lakói.

Csíkszereda, 2016. június 1.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...