Startol a megye egyik legnagyobb utas beruházása

Összekötjük Székelyföldet: startol a megye egyik legnagyobb utas beruházása

 

Elkezdődik azoknak az útszakaszoknak a felújítása, amelyek Hargita megyét Kovászna és Brassó megyével kötik össze, a következő településeken keresztül: Oklánd, Homoródszentpál, Homoródszentpéter, Városfalva, Székelydálya, Ége, Bikafalva, Kányád (DJ131–DJ133), valamint Petek, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva, Bikafalva (DJ137).

Hargita megye egyik legnagyobb utas beruházása kezdődik el, amely a teljes megye dinamikáját és gazdaságát pozitívan befolyásolja. A kivitelezési szerződést a fent említett útszakaszra március 23-án írták alá a Cosedil SPA olaszországi építőipari céggel Székelydályán. A szerződésaláírás lakossági fórummal kötötték egybe, amelyen az érintett lakók elmondhatták véleményüket a munkálatokkal kapcsolatosan.

A felújítandó út összesen 48,33 kilométer, és a munkálatokat több szakaszban végzik: a 131-es megyei úton Kovászna megye határa és Szentpál között, a 133-as megyei úton a DJ137A-val való útkereszteződéstől a DJ131-gyel való útkereszteződésig Homoródszentpál helységben, érintve Kányád, Ége, Székelydálya, Városfalva, Homoródszentpéter, Homoródszentpál települést, továbbá a 137A megyei utat Bikafalva közeléből, a DJ137-es megyei út kereszteződésétől Brassó megye határáig újítják fel.

A projekt megvalósítási időszaka: 87 hónap, összértéke pedig több mint 124 millió lej, amelyből Hargita Megye Tanácsa hozzájárulása csaknem 6,6 millió lej. A beruházás célja a Hargita megyei közúti infrastruktúra fejlesztése, azaz a vidéki és városi térségek megközelíthetőségének javítása, a környezet védelme a levegőszennyezés és a zajszint csökkentésével – amely hozzájárul a turizmus fejlődéséhez a célterületen, az infrastruktúra fejlesztésével ösztönzik ugyanis a belföldi és külföldi turizmus növekedését –, továbbá a helyi és regionális infrastruktúra helyreállítása és fejlesztése, hogy a befektetések számára vonzó feltételeket teremtsenek, elősegítsék a gazdasági növekedést, és a felújított szakasz mentén fenntartható munkahelyeket teremtsenek.

– Ezzel az útfelújítással gazdasági lehetőségeket teremtünk, bízom benne, hogy a lakatlan házak megtelnek élettel. Azon fogunk dolgozni, hogy a vállalt határidőn belül befejeződjön a munkálat – fejtette ki a szerződésaláírás alkalmával Borboly Csaba. Hargita Megye Tanácsának elnöke hozzátette: szigorú feltételekhez kötik a mérnök felügyelő munkáját, elvárják a pontos és precíz munkát, illetve a tervek megfelelő kivitelezését. A korábbi nehézségek és bürokratikus eljárások hosszadalmassá tették a munkálatok elindítását, ezért most jóval szigorúbban látnak neki a feladatoknak, közölte.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, hogy a beruházás és a munkálatok indítása stratégiailag fontos Udvarhely-térség számára. Az útjavítás biztosítja az összeköttetést Brassó megye északi részével és Kovászna megyével, ami nagyon fontos gazdasági és turisztikai szempontból, de a kulturális kapcsolat erősítése érdekében is. Jelentős beruházás nemcsak a térség, hanem Hargita megye, Székelyföld fejlesztése szempontjából is, a munkálatok is nagymértékűek lesznek, ehhez kérjük a lakosság türelmét, nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának alelnöke.  

Antal Lóránt szenátor üdvözölte a beruházás elkezdését, rávilágítva arra, hogy a jó együttműködésnek köszönhetően már több eredményes fejlesztést végeztek a térségben. Mint elmondta, bízik abban, hogy a lehetőség adott a jövőre nézve is, és ez a beruházás a teljes térség fejlesztését eredményezi, ugyanakkor az érintett települések lakói ihletet kapnak, és ki tudják használni a megújult útszakasz adta lehetőségeket.

A szerződésaláíráson az érintett községek képviselői is jelen voltak.

– Kányád községben a munkálatok négy települést érintenek: Miklósfalvát, Kányádot, Jásfalvát, Égét és Székelydályát. Egy nagy álom valósul meg ezzel, amellyel fejlődik az infrastruktúra, a gazdaság, a kultúra, az egészségügy és a turizmus – fejtette ki György Sándor, Kányád polgármestere.

– Homoródszentmártonnak nagyon fontos a felújítás, mert a közeli falvakat összeköti, járhatóvá teszi, és kifejezetten jó a turistáknak is – tette hozzá Jakab Attila polgármester.

Az eseményen készült élő bejelentkezés visszanézhető az alábbi linken: https://fb.watch/4pACsqUzm9/

 

Csíkszereda, 2021. március 23.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...