A megyei utakon történő beruházásokat és a települések vízhálózat kiépítését érintő döntéseket hozott meg Hargita Megye Tanácsa testülete

Újabb összegekkel támogatják a Hargita megyei településeket az áfa-visszaosztásból

 

A 136-os megyei út, Gagy és Maros megye határa közötti, valamint a 134A jelzésű megyei út, Székelykeresztúr és Kissolymos közötti szakaszok útsüllyedésének műszaki dokumentációit fogadta el többek között Hargita Megye Tanácsa testülete az augusztus 31-én, hétfőn tartott online havi tanácsülésén.

Elfogadták a megyei tanács kisvíz programjának módosított listáját, amely a kistelepülések víz- és szennyvízellátási hálózatának kiépítését segíti elő.

A testület döntött Siménfalva község és a megyei tanács társulásáról. Erre, a községhez tartozó Székelyszentmiklós vízhálózat rendszerének kiépítésére van szükség. A 2020 --2021- es költségvetési évre vonatkozóan, ennek a beruházásnak az értéke 1,2 millió lej.

– Bővítjük a kisvíz programunkat, amelyre büszkék vagyunk, mert talán az országba egyedülálló. Sok településnek nyújtottunk segítséget, amikor probléma volt a vízszolgáltatással. Változott a klímaváltozás mentén a vízbefogás és a vízmennyiség tekintetében a lehetőségek, de az elmúlt években több Hargita megyei településen, ennek a programnak a keretében tudtunk ivóvizet biztosítani. A klímaváltozás, törvény szigorok tekintetében ma már ötszörös áron tudunk megépíteni egy kisfaluban egy vízrendszert, mint korábban.  – fejtette ki Borboly Csaba.

A sport tekintetében megszavazták a 2020-as hozzájárulását a „Csíki Jégkorong” Önkormányzati Fejlesztési Társulásnak, amely 114 ezer lej értékű támogatást jelent.

A megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóságnak az Erasmus+ programban való részvételéről m is döntöttek, amely a „Better ACT than react- BATR” projekt keretében valósul majd meg. Az alintézmény partnerként vesz részt a programban.

A nagygalambfalvi Kányádi szülőház melletti telek és ház megvásárlása is napirendre került, amely rálátással van a Kányádi szülőházra. A ház megvásárlása egyaránt fontos a megyei turizmus szempontjából és közösségépítés tekintetében is. Olyan közösségi tér kialakítására kerülhet itt sor, ahol közösségek találkozhatnak, kulturális eseményeket rendezhetnek, alkotótáboroknak, kávéházaknak, kiállításoknak, múzeumlátogatásoknak adhat helyet a Kányádi ház melletti terület.

A megyei utakon történő beruházásokat tekintve is folytatódnak a munkálatok, újabb határozatokat fogadtak el e tekintetben. A 136 jelzésű megyei út, Gagy településen áthaladó útszakasz felújításáról, útmegerősítéséről szóló műszaki dokumentációt fogadták el.

Ez mellett a 134A jelzésű megyei út, Székelykeresztúrt és Kissolymost összekötő útszakasz felújításáról, megerősítéséről szóló műszaki dokumentációról is szavaztak.  Az időjárási viszonyok és az agyagos talaj miatt bekövetkezett csúszások miatt fontos, hogy újra járható, biztonságos legyen az út.

A településeknek újabb 210 ezer lejt hagytak jóvá a hat százalékos áfa-visszaosztásból: a korondi óvoda bútor és eszközbeszerzésére 100 ezer lejt, Farkaslaka község 13 utcája van felújítás alatt EU-S forrásból, amelyhez Hargita Megye Tanácsa 30 ezer lej összeggel járult hozzá a projekt befejezése érdekében, valamint a tordátfalvi kultúrotthon javítását 80 ezer lejjel segítik. A faluban többféle kulturális esemény kerül megszervezésre, ezért fontos hogy a javításnak köszönhetően hozzájáruljunk a kulturális tevékenységek fellendítéséhez.

Cilip Árpád, Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatója a szakoktatásról szóló munkafüzetek ügyéről számolt be. Mint mondta, fontos, hogy az iskolakezdés előtt megkapják a diákok a munkafüzeteket. Az ügynökség 650 darab munkafüzettel segíti a szakiskolába iratkozott diákokat.

 

A tanácsülés Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán is visszanézhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/957200291430412

A tanácsülés napirendje és a beterjesztett dokumentumok alább olvashatók:

https://judetulharghita.ro/hotarari/proiectul-ordinii-de-zi-al-sedintei-consiliului-judetean-harghita.html

 

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 31.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...