Dr. Nelu Tătaru în județul Harghita

S-au prezentat ministrului sănătății planurile de dezvoltare

 

Ministrul sănătății, dr. Nelu Tătaru a efectuat o vizită în județul Harghita vineri, 28 august 2020. Cu această ocazie s-a informat despre situația instituțiilor de sănătate și i-au fost prezentate de către oficialii locali proiectele pornite pentru a dezvolta serviciile medicale și de sănătate oferite locuitorilor județului.

Ministrul sănătății a sosit în județ la invitația Consiliului Județean Harghita și al UDMR și a sosit împreună cu dr. László Attila, senator UDMR, președintele comisiei de sănătate al senatului. Prima dată a vizitat în Sînmartin cabinetele Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, centrul de dezvoltare timpurie, unde au prezentat planurile de reabilitare și modernizare al acestuia. După acesta a fost primit la Palatul administrativ de către oficialii județului și i-au fost prezentate planurile de dezvoltare în domeniul sănătății. Au fost luate în discuție și beneficiile includerii spitalului în categoria a 2-a, amintind faptul că spitalul a depus cererea de evaluare pentru includerea in această categorie în data de 22 iulie 2020.

Acompaniat de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Ion Proca, prefectul județului, senatorul Tánczos Barna, deputatul Korodi Attila, dr. Konrád Judit, managerul spitalului și directori ai instituțiilor de sănătate, medici șefi de secție, ministrul a vizitat Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. A oprit la cortul de triaj al instituției și a făcut un tur al spitalului, pe parcursul căruia i-au fost detailate proiectele de dezvoltare. A vizitat noul bloc operator, aflat în construcție și locul, unde va fi construit a nouă aripă al spitalului pentru secțiile exterioare. S-a prezentat locul și planurile viitorului heliportul al spitalului. Ministrul a fost informat despre necesitatea și planurile unei clădiri noi pentru secțiile de pneumologie și boli infecțioase al spitalului și a vizitat noul aparat de rezonanță magnetică nucleară al spitalului. A fost informat totodată despre activitatea noului laboratorului medical și al laboratorului de biologie moleculară. În fața clădirii principale al spitalului au fost prezentate planurile spitalului modular unde va fi amenajată noua zonă tampon pentru bolnavii Covid-19 și bolnavii suspecți de infecția cu coronavirus. În fața Unității de Primiri Urgențe a fost prezentat proiectul care se referă la extinderea, modernizarea și dotarea acestei unități și s-a vorbit și despre lipsa cronică a medicilor de urgență. Ca soluție, ministrul a recomandat redirecționarea medicilor rezidenți către spital. Dr. Nelu Tătaru a vizitat șantierul unde se construiește de către Consiliul Județean Harghita o nouă clădire cu locuințe de serviciu pentru medicii tineri, după care s-a și întâlnit cu tineri medici din spital. S-a interesat și despre situația pregătirii de rezidențiat, medicii tineri exprimându-și opinia că marele centre universitare sunt aglomerate și că au mai multe șanse pentru a practica dacă pot să-și continue pregătirea în alte spitale. Ministrul a vizitat și acea suprafață care a fost predată de către municipiul Miercurea Ciuc și pe care Consiliul Județean Harghita vrea să construiască o sută de locuințe de serviciu.

 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a menționat, dacă planurile de dezvoltare ale Consiliului Județean Harghita sunt îndeplinite, solicitarea spitalului ar putea fi satisfăcută pe termen scurt, având în vedere că spitalul județean este o instituție de sănătate în curs de dezvoltare, cu mulți tineri medici, profesioniști, infrastructură bună și condiții bune.

 

– Așteptăm de mult timp vizita ministrului sănătății, am putut prezenta pașii pe care le-am făcut în ultima perioadă. Indiferent de perioada epidemică, am pus un mare accent pe dezvoltarea spitalului. Drept urmare, am depus o cerere la sfârșitul lunii iulie pentru a clasifica instituția noastră ca o clinică regională. De aceea era important ca ministrul sănătății să vadă și aceste evoluții. În același timp, sperăm ca proiectele prezentate, precum extinderea și construcția Centrul de Dezvoltare Timpurie Si de Reabilitare Sânmartin, construcția unei noi clădiri pentru secțiile de boli infecțioase și pneumologie, extinderea unității de primiri urgențe și relocarea tuturor unităților spitalicești vor fi susținute prin cooperare guvernamentală.

– a adăugat Borboly Csaba președintele Consiliului Județean Harghita.

 

În același timp, președintele consiliului județean a subliniat că cooperarea dintre oraș și spital ar putea fi mai strânsă cu candidatul la funcția de primar Korodi Attila și a mulțumit lui președintelui comitetului de sănătate al senatului, László Attila pentru încurajarea și organizarea ședinței de ieri.

 

Dr. Konrád Judit, managerul Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, a subliniat că rezultatele a multor munci au fost prezentate astăzi, pe lângă implementări, și planurile pentru viitor. După cum a spus managerul, ei văd deja asigurarea că vor fi implementate și acestea.

– Privim înainte și ne îndreptăm mereu către obiective noi. De asemenea, reușim să ne împlinim visul ca instituția noastră să ajungă la categoria II.-a, datorită nu numai dotărilor instituției, ci și specialiștilor noștri adecvați – a adăugat managerul spitalului.

 

Prefectul Ion Proca a adăugat, datorită muncii personalului din domeniul sănătății, județul Harghita este unul în care nu există probleme majore în contextul epidemiei. După cum a spus el, acesta este rezultatul muncii împreună și este în interesul tuturor să îmbunătățim sistemul medicală important fiind ca județul Harghita să poată gestiona și cazurile mai complexe aici.

 

În evaluarea sa, László Attila, președintele Comitetului de sănătate al Senatului, a subliniat că s-a vorbit mult despre schimbările în formarea rezidenților, schimbările în sistemele de sprijin și alte aspecte ale implicării autorităților locale în aceste procese.

 

Deputatul Korodi Attila a adăugat că, pe lângă dezvoltările implementate în comun, orașul are responsabilitatea de a conecta corespunzător infrastructura spitalului cu infrastructura municipiului, deoarece numărul pacienților care vizitează instituția va crește în următorii ani. Vor fi necesare îmbunătățiri suplimentare pentru a preveni perturbările asociate traficului și acest lucru va necesita sprijinul guvernului.

 

Fotografiile și videoclipurile netăiate ale evenimentului sunt disponibile pe linkul de mai jos:

https://drive.google.com/drive/folders/18cERbzikSuaMUjJJHwgroeuUF30mQ21_?usp=sharing

 

 

Miercurea Ciuc, 29 august 2020

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...