Hargita megyében dr. Nelu Tătaru

Ismertették a miniszternek a fejlesztési terveket

 

Hargita megyébe látogatott dr. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter pénteken, augusztus 28-án. A tárcavezető tájékozódott az egészségügyi intézmények helyzetéről, a megye és ezen intézmények vezetői pedig ismertették számára az egészégügyi ellátás fejlesztése érdekében elkezdett, illetve tervezett beruházásokat.

Az egészségügyi miniszter Hargita Megye Tanácsa és az RMDSZ meghívására érkezett a megyébe, útjára elkísérte dr. László Attila, RMDSz-es szenátor, a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnöke. Elsőként meglátogatta Csíkszentmártonban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ott működő kihelyezett rendelőit, a korai fejlesztő központot, ahol ismertették számára a központ felújítására és modernizálására összeállított terveket, majd a csíkszeredai megyeházán egyeztetett a megyei elöljárókkal.

A beszélgetésen összegezték a tárcavezető számára az egészségügyi fejlesztések terveit és a 2-es kategóriába való besorolás előnyeit. Mint ismeretes, a kórház július végén letette az ehhez szükséges igénylést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ion Proca prefektus, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő és dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, illetve egészségügyi intézményvezetők és orvosok kíséretében ezt követően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat látogatta meg. Betért a kapunál működő betegosztályozó sátorba, majd körutat tett az intézményben, amely során az intézményvezetők és az osztályvezető főorvosok ismertették a tárcavezető számára a kórház fejlesztésére folyamatban lévő beruházásokat. Meglátogatta az új műtőblokkot, amelynek folyamatban van az elkészítése, jelenleg is dolgoztak a helyszínen a munkások, majd a tervezett új épületszárny helyét mutatták meg neki, ahová a külső osztályokat tervezik beköltöztetni. Ezt követően a helikopterleszálló-pálya helyszínén mutatták be a beruházást és annak fontosságát. Ismertették az új tüdőgyógyászati és fertőző betegségeket kezelő új épület terveit, majd a miniszter megtekintette a kórház nemrég működésbe állított új mágneses rezonancia készülékét és vázolták számára az új laboratórium, illetve a molekuláris biológiai labor működését is. A kórház főépülete előtt a tervezett konténerkórház terveit mutatták be számára, mint ismeretes, moduláris elemek felhasználásával a kórház előtt lesz kialakítva az új tamponzóna a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba érkező, illetve fertőzött betegek számára. A Sürgősségi Betegellátó Egység előtt ennek fejlesztési terveit vázolták röviden a tárcavezető számára, illetve szó esett a sürgősségi orvosok krónikus hiányáról is. Ennek enyhítésére a miniszter rezidens orvosok átirányítását, képzését javasolta. A tárcavezető megtekintette a Hargita Megye Tanácsa által épített orvoslakásokat és az éppen építés alatt álló új, szintén szolgálati lakásoknak otthont adó épületet majd a kórházban dolgozó fiatal orvosokkal találkozott. Beszélgetésük során a rezidensképzésről is érdeklődött a tárcavezető. A fiatal orvosok azt mondták, a nagy egyetemi központok túlzsúfoltak és úgy látták, több gyakorlási lehetőséghez jutnak hozzá, ha más kórházakban kapnak lehetőséget a rezidensi időszak letöltésére. A miniszter megtekintette azt a területet is, amelyet a csíkszeredai önkormányzat adott át erre a célra és amelyre száz orvoslakást tervez építeni Hargita Megye Tanácsa. 

Az ezt követő sajtótájékoztatón számoltak be a terepszemléről.

Dr. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint, amennyiben teljesülnek Hargita Megye Tanácsának fejlesztési tervei, akkor rövid időn belül a kórház kérése teljesülhet, tekintve, hogy a megyei kórház egy fejlődő egészségügyi intézmény, ahol sok fiatal orvost, szakembert, jó infrastruktúrát és jó feltételeket látott.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, jó volt hallani, hogy a miniszter szerint a csíkszeredai kórház nem kell más regionális klinikához igazodjon, tekintve, hogy itt egy erőteljes fejlesztés van folyamatban, valamint számos fiatal szakember jelenleg is az intézményben dolgozik.

– Régóta vártuk az egészségügyi miniszter látogatását. Hargita megyében sikerült időben felkészülni a koronavírus járványra, be tudtuk mutatni lépéseinket, amelyet az elmúlt időszakban tettünk. A járványidőszaktól függetlenül nagy hangsúlyt fektettünk a kórház fejlesztésére. Ennek eredményeként július végén leadtuk az igénylést, hogy intézményünket regionális klinikává minősítsék. Ezért is volt fontos, hogy az egészségügyi miniszter ezen fejlesztéseket is lássa. Bízunk benne ugyanakkor, hogy a bemutatott projektjeink, mint a Csíkszentmártoni Korai és Rehabilitációs Központ bővítése és szolgáltatásainak kiépítése, az új épület felépítése a tüdőgyógyászati és fertőzőbetegségeket kezelő osztályok számára, a Sürgősségi Betegellátó Egység bővítése, valamint minden kórházi egység felköltöztetése a Nagy Laji-dombjára további támogatásokra és kormányzati összefogásra van szükség.

– tette hozzá Borboly Csaba, hozzátéve regionális klinika legközelebb Marosvásárhelyen vagy Brassóban található.

 

A megyei tanács elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy Korodi Attila polgármesterjelölttel a város és a kórház együttműködése is szorosabb lehet, valamint köszönetet mondott László Attilának, a szenátus egészségügyi bizottságának elnökének hogy ösztönözte és megszervezte a mai találkozót, munkamegbeszélést.

 

Dr. Konrád Judit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere kiemelte, nagyon sok munka eredményét tudták ma felmutatni, a megvalósításokon túl az hosszú évek tervezéseit is. Mint mondta, ezekre már látják a biztosítékot, hogy meg is valósítják.

– Előre nézünk és mindig újabb célok fele haladunk. Álmunkat is sikerül megvalósítani, hogy intézményünk a kettes kategóriát is elérje, köszönhetően az intézmény felszereltségén túl a megfelelő szakembereinknek is – tette hozzá a kórház menedzsere.

 

Ion Proca prefektus hozzátette, az egészségügyi alkalmazottak munkájának köszönhetően Hargita megye egyike azoknak, ahol nincsenek nagy problémák a koronavírus-járvány tekintetében. Mint mondta, ez a közös munka eredménye és mindannyiunk érdeke egészségügy fejlesztése, valamint Hargita megye számára fontos, hogy a különböző eseteket itt is kezelni tudják.

 

László Attila a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnöke értékelésében kiemelte, sokat beszéltek a rezidensképzés változtatásiról, a támogatásirendszerek módosításáról és más olyan aspektusokról, amelyek a helyi önkormányzatok részvállalását tekintve ezekben a folyamatokban.

 

Korodi Attila parlamenti képviselő hozzátette a közösen megvalósított fejlesztéseken túl a városnak feladata, hogy a kórházi infrastruktúrát megfelelően összekapcsolják a megyeközpont infrastruktúrájával, mivel az elkövetkező években megnövekszik az intézményt látogató betegek száma. Ahhoz, hogy az ehhez kapcsolható forgalmi fennakadásokat megelőzzék további fejlesztésekre lesz szükség, ehhez pedig kormánytámogatásokra lesz szükség.

 

A sajtótájékoztatót követően a csíksomlyói tüdőgyógyászati és fertőző betegségek osztályát is meglátogatták.

 

Az eseményről Borboly Csaba Facebook-oldalán is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/683411045864610/

 

Az eseményről készült fotók és vágatlan videófelvételek az alábbi linken elérhetőek:

https://drive.google.com/drive/folders/18cERbzikSuaMUjJJHwgroeuUF30mQ21_?usp=sharing

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 28.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...