Hargita megyében dr. Nelu Tătaru

Ismertették a miniszternek a fejlesztési terveket

 

Hargita megyébe látogatott dr. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter pénteken, augusztus 28-án. A tárcavezető tájékozódott az egészségügyi intézmények helyzetéről, a megye és ezen intézmények vezetői pedig ismertették számára az egészégügyi ellátás fejlesztése érdekében elkezdett, illetve tervezett beruházásokat.

Az egészségügyi miniszter Hargita Megye Tanácsa és az RMDSZ meghívására érkezett a megyébe, útjára elkísérte dr. László Attila, RMDSz-es szenátor, a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnöke. Elsőként meglátogatta Csíkszentmártonban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ott működő kihelyezett rendelőit, a korai fejlesztő központot, ahol ismertették számára a központ felújítására és modernizálására összeállított terveket, majd a csíkszeredai megyeházán egyeztetett a megyei elöljárókkal.

A beszélgetésen összegezték a tárcavezető számára az egészségügyi fejlesztések terveit és a 2-es kategóriába való besorolás előnyeit. Mint ismeretes, a kórház július végén letette az ehhez szükséges igénylést.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ion Proca prefektus, Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila képviselő és dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere, illetve egészségügyi intézményvezetők és orvosok kíséretében ezt követően a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházat látogatta meg. Betért a kapunál működő betegosztályozó sátorba, majd körutat tett az intézményben, amely során az intézményvezetők és az osztályvezető főorvosok ismertették a tárcavezető számára a kórház fejlesztésére folyamatban lévő beruházásokat. Meglátogatta az új műtőblokkot, amelynek folyamatban van az elkészítése, jelenleg is dolgoztak a helyszínen a munkások, majd a tervezett új épületszárny helyét mutatták meg neki, ahová a külső osztályokat tervezik beköltöztetni. Ezt követően a helikopterleszálló-pálya helyszínén mutatták be a beruházást és annak fontosságát. Ismertették az új tüdőgyógyászati és fertőző betegségeket kezelő új épület terveit, majd a miniszter megtekintette a kórház nemrég működésbe állított új mágneses rezonancia készülékét és vázolták számára az új laboratórium, illetve a molekuláris biológiai labor működését is. A kórház főépülete előtt a tervezett konténerkórház terveit mutatták be számára, mint ismeretes, moduláris elemek felhasználásával a kórház előtt lesz kialakítva az új tamponzóna a koronavírus-fertőzés gyanújával kórházba érkező, illetve fertőzött betegek számára. A Sürgősségi Betegellátó Egység előtt ennek fejlesztési terveit vázolták röviden a tárcavezető számára, illetve szó esett a sürgősségi orvosok krónikus hiányáról is. Ennek enyhítésére a miniszter rezidens orvosok átirányítását, képzését javasolta. A tárcavezető megtekintette a Hargita Megye Tanácsa által épített orvoslakásokat és az éppen építés alatt álló új, szintén szolgálati lakásoknak otthont adó épületet majd a kórházban dolgozó fiatal orvosokkal találkozott. Beszélgetésük során a rezidensképzésről is érdeklődött a tárcavezető. A fiatal orvosok azt mondták, a nagy egyetemi központok túlzsúfoltak és úgy látták, több gyakorlási lehetőséghez jutnak hozzá, ha más kórházakban kapnak lehetőséget a rezidensi időszak letöltésére. A miniszter megtekintette azt a területet is, amelyet a csíkszeredai önkormányzat adott át erre a célra és amelyre száz orvoslakást tervez építeni Hargita Megye Tanácsa. 

Az ezt követő sajtótájékoztatón számoltak be a terepszemléről.

Dr. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint, amennyiben teljesülnek Hargita Megye Tanácsának fejlesztési tervei, akkor rövid időn belül a kórház kérése teljesülhet, tekintve, hogy a megyei kórház egy fejlődő egészségügyi intézmény, ahol sok fiatal orvost, szakembert, jó infrastruktúrát és jó feltételeket látott.

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, jó volt hallani, hogy a miniszter szerint a csíkszeredai kórház nem kell más regionális klinikához igazodjon, tekintve, hogy itt egy erőteljes fejlesztés van folyamatban, valamint számos fiatal szakember jelenleg is az intézményben dolgozik.

– Régóta vártuk az egészségügyi miniszter látogatását. Hargita megyében sikerült időben felkészülni a koronavírus járványra, be tudtuk mutatni lépéseinket, amelyet az elmúlt időszakban tettünk. A járványidőszaktól függetlenül nagy hangsúlyt fektettünk a kórház fejlesztésére. Ennek eredményeként július végén leadtuk az igénylést, hogy intézményünket regionális klinikává minősítsék. Ezért is volt fontos, hogy az egészségügyi miniszter ezen fejlesztéseket is lássa. Bízunk benne ugyanakkor, hogy a bemutatott projektjeink, mint a Csíkszentmártoni Korai és Rehabilitációs Központ bővítése és szolgáltatásainak kiépítése, az új épület felépítése a tüdőgyógyászati és fertőzőbetegségeket kezelő osztályok számára, a Sürgősségi Betegellátó Egység bővítése, valamint minden kórházi egység felköltöztetése a Nagy Laji-dombjára további támogatásokra és kormányzati összefogásra van szükség.

– tette hozzá Borboly Csaba, hozzátéve regionális klinika legközelebb Marosvásárhelyen vagy Brassóban található.

 

A megyei tanács elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy Korodi Attila polgármesterjelölttel a város és a kórház együttműködése is szorosabb lehet, valamint köszönetet mondott László Attilának, a szenátus egészségügyi bizottságának elnökének hogy ösztönözte és megszervezte a mai találkozót, munkamegbeszélést.

 

Dr. Konrád Judit a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere kiemelte, nagyon sok munka eredményét tudták ma felmutatni, a megvalósításokon túl az hosszú évek tervezéseit is. Mint mondta, ezekre már látják a biztosítékot, hogy meg is valósítják.

– Előre nézünk és mindig újabb célok fele haladunk. Álmunkat is sikerül megvalósítani, hogy intézményünk a kettes kategóriát is elérje, köszönhetően az intézmény felszereltségén túl a megfelelő szakembereinknek is – tette hozzá a kórház menedzsere.

 

Ion Proca prefektus hozzátette, az egészségügyi alkalmazottak munkájának köszönhetően Hargita megye egyike azoknak, ahol nincsenek nagy problémák a koronavírus-járvány tekintetében. Mint mondta, ez a közös munka eredménye és mindannyiunk érdeke egészségügy fejlesztése, valamint Hargita megye számára fontos, hogy a különböző eseteket itt is kezelni tudják.

 

László Attila a szenátus egészségügyi szakbizottságának elnöke értékelésében kiemelte, sokat beszéltek a rezidensképzés változtatásiról, a támogatásirendszerek módosításáról és más olyan aspektusokról, amelyek a helyi önkormányzatok részvállalását tekintve ezekben a folyamatokban.

 

Korodi Attila parlamenti képviselő hozzátette a közösen megvalósított fejlesztéseken túl a városnak feladata, hogy a kórházi infrastruktúrát megfelelően összekapcsolják a megyeközpont infrastruktúrájával, mivel az elkövetkező években megnövekszik az intézményt látogató betegek száma. Ahhoz, hogy az ehhez kapcsolható forgalmi fennakadásokat megelőzzék további fejlesztésekre lesz szükség, ehhez pedig kormánytámogatásokra lesz szükség.

 

A sajtótájékoztatót követően a csíksomlyói tüdőgyógyászati és fertőző betegségek osztályát is meglátogatták.

 

Az eseményről Borboly Csaba Facebook-oldalán is beszámolt:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/683411045864610/

 

Az eseményről készült fotók és vágatlan videófelvételek az alábbi linken elérhetőek:

https://drive.google.com/drive/folders/18cERbzikSuaMUjJJHwgroeuUF30mQ21_?usp=sharing

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 28.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...