Átadják a területet az újabb orvoslakások építésére, valamint a sürgősségi betegellátó osztály bővítésére

Továbbra is építőtelep marad a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

Újabb határozatokat fogadott el Hargita Megye Tanácsának testülete augusztus 7-én pénteken, amely a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztéseit segíti elő.

Miután Csíkszereda Város Polgármesteri Hivatala átadta Hargita Megye Tanácsának a kórház épületének is helyet biztosító Nagy Laji-dombjának Zsögöd felőli részét, a megyei tanács elindíthatja újabb száz orvoslakás építtetését. A mai online rendkívüli ülésén a testület elfogadta a több mint 13 ezer négyzetméteres terület átvételét a megyei tanács közvagyonába. Ezt követően a területet majd át kell adniuk az Országos Lakásügynökségnek (ANL), amely programból négy tömbház épülne meg, körülbelül száz újabb orvoslakást biztosítva a majdani regionális klinika szakembereinek.

Egy másik határozattal a testület elfogadta, hogy átadják a megyei kórház sürgősségi betegellátó egységének helyet adó épületrészt és a hozzátartozó területet a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnak. Így a minisztériumhoz tartozó Országos Beruházási Vállalat (CNI) elindíthatja a közbeszerzést a sürgősségi egység bővítésére. A majdani klinikához tartozó osztály két alagsorral, egy földszinti kiszolgáló egységgel és további két emeleten végzi a tevékenységét.

Az osztályon külön részleg lesz majd a gyerekek, valamint a felnőttek sürgősségi eseteinek kezelésére. Az első emeleten továbbá az adminisztrációs termek mellett helyet kap egy könyvtár, tanulmányi terem és egy továbbképző terem is.

Elfogadták a 136A jelzésű megyei út Atyha és Etéd közötti szakaszának kijavított felújítási dokumentációját is. Borboly Csaba elmondta, a dokumentáció véglegesítése során csaknem másfél évig vitáztak a villamos hálózat országos működtetőjével, miután az volt az elvárás, hogy a megyei tanács a felújítás során a villamos energia szolgáltatását biztosító vezetékeket is kicserélje, amire a megyei tanácsnak nincs lehetősége.

A megyei tanács elnöke szerint a vita lezárását követően sikerült tovább lépni, így folytatják a szakasz felújításának előkészítését, amelyen keresztül majd Korond és a Maros megyei Erdőszentgyörgy között aszfaltozott úton lehet eljutni.

A testület jóváhagyta továbbá, hogy Csíkszentmihály községgel a 124 és 124A jelzésű megyei utak találkozásánál közösen építsék át a kereszteződést a nagyobb biztonság érdekében.

Korábban a kormány által jóváhagyott 11 millió lejből úgy néz ki 4,7 millió lejt visszatartana a kormány, amelyet a megyei úthálózat javítására szántak. Ennek kapcsán a megyei tanács elnöke elmondta, bízik benne, hogy a kormány is kiigazítja augusztusban a költségvetést, és a teljes összeg rendelkezésre áll majd.

Elfogadták a Hargita megyei műemlékvédelmi program támogatási listáját. A program idei keretösszegét év elején növelték csaknem egymillió lejre, amelyből az A és B kategóriába sorolt műemlékek restaurálásának tervezési és jóváhagyott, engedélyezett kivitelezési munkálatait támogatják. A megyei tanács elnöke megköszönte a tanácsosok év eleji döntését, hogy növelni tudták a program keretösszegét, ezzel hozzájárulva Hargita megye épített örökségének megőrzéséhez.

A tanácsülés Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán is visszanézhető:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/907624559647167/

A napirendi pontok és a határozatok dokumentumai Hargita Megye Tanácsa honlapján tanulmányozhatóak.

 

 

Csíkszereda, 2020. augusztus 7.

Összefogás a büdösfürdői mofetták felújítása...

Szakdolgozatot mutattak be a Hargita Megye Tanácsa által szervezett webináriumon   Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi...

Megépül a körforgalom Gyergyóalfaluban: a...

Gyergyóalfaluban tartott rendkívüli ülést Hargita Megye Tanácsa   Körforgalom épül Gyergyóalfaluban a 126-os megyei út és a 13B jelzésű...

Újabb orvoslakások építésével teszik vonzóbbá...

Négy új orvoslakás beruházásáról döntöttek Hargita Megye Tanácsának soros havi ülésén június 28-án. A garázzsal is rendelkező lakások, melyek...

Közel 50 kilométeres úthálózat épül Hargita megye...

Aláírták a szerződést a munkálatokat felügyelő mérnökkel   Hargita megye déli részén épülő, közel ötven kilométeres úthálózat felújítási...