Biztosítják a térségeket összekötő megyei utak építését

Újabb moduláris kórház építését támogatja Hargita Megye Tanácsa

Egy újabb moduláris kórházat építenek Csíkszeredában, a Nagy Laji dombján, amelynek kapacitása a korábbinak csaknem háromszorosa. A 22 konténerből álló létesítménnyel biztosítani szeretnék, hogy a csíki fertőzötteket ne kelljen a megye más kórházaiba szállítani. A harminc férőhelyes ideiglenes kórházban a fertőzöttgyanús eseteket helyeznék el. Erről döntött többek között a megyei tanács testülete a július 21-i rendkívüli ülésen.

További 11,3 millió lejt foglaltak be a megyei tanács költségvetésébe a jövedéki adó visszaosztásából. A megyei tanács ebből több mint nyolcmillió lejjel a megyei utak munkálatait finanszírozza. Többek között a Ditró és Gyergyótölgyes közötti 127-es jelzésű út felújítását kezdik el a Tölgyes és Recefalva közötti szakasszal. A 135-ös út Etéd – Siklód – Maros megye határa közti szakaszán a támfalak és átereszek mellett az út alapját is szeretnék befejezni. A 123-as út Csíkszentmártontól az egerszéki eltérőig húzódó szakaszán négy hidat építenek. A 123F út Csiba és Oltfalu közötti szakaszának korszerűsítését szintén folytatják, akárcsak a járdák építését a megyei utak mentén Gyergyóalfaluban, Székelyszentkirály és Oroszhegy között, valamint Csíkszentkirályon.

A júniusi esőzések jelentős kárt okoztak Hargita megye több településén, ezért Hargita Megye Tanácsa és 37 helyi önkormányzat összesen több mint 23,1 millió lejt igényelt a kormány sürgősségi alapjából. A kért támogatást az elkövetkező napokban folyósítják az önkormányzatoknak. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy a megyei tanács és a prefektusi hivatal időben lépett, és fel tudták mérni a károkat.

Hargita Megye Tanácsa több mint 13,5 millió lejt igényelt. Az összegből csaknem 41 kilométer megyei útszakaszt, négy hidat és 12 átereszt javítanak ki. 

A költségvetés-módosítás révén az ötödik társasház építése is folytatódik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház mellett, amelyben további négy lakást biztosítanak az orvosok számára.

Közel hétmillió lejt foglaltak a költségvetésbe a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság működési költségeinek fedezésére.

A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztési és Rehabilitációs Központnak is otthont adó ingatlan felújításának dokumentációját is elfogadta a testület. Az ingatlan felújítása idén elkezdődhet, így az országban egyedülálló központ szolgáltatásai továbbra is elérhetővé válnak.

– Beruházásaink folytatásával biztosítani szeretnénk a munkahelyek megtartását is Hargita megyében. Több megyei útunkon zajlanak a munkálatok, amelyet folytatni kell, tekintve, hogy ezek a megyei útszakaszok nem csak egy-egy települést, hanem térségeket kötnek össze, biztosítva hosszútávon a megye gazdasági fellendülését. Örülök, hogy a testület mai döntéseivel is több száz munkahely megtartásához is hozzájárultunk, valamint a megye egészségügyi rendszerének kapacitását tovább növeljük, és újabb orvosokat tudunk a lakások építésével Hargita megye szolgálatába állítani – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Az online tanácsülés megtekinthető Borboly Csaba és Hargita Megye Tanácsa Facebook-oldalán.

A tanácsülés napirendje és a beterjesztett dokumentumok alább olvashatók:

http://judetulharghita.ro/hotarari/proiectul-ordinii-de-zi-al-sedintei-consiliului-judetean-harghita.html

 

Csíkszereda, 2020. július 21.

Se asigură continuarea lucrărilor pe  drumurile...

Consiliul Județean Harghita sprijină construirea unui nou spital modular   Se va construi un nou spital modular în vecinătatea Spitalului...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire...

ANAP a aprobat documentația standard de atribuire a contractului de achiziție publică: „REABILITARE DJ 131 – DJ 133 – DJ 137A LOT 3”  ...

Ședința consiliului județean a avut loc în zona...

Borboly Csaba: în loc de promisiuni am luat toate măsurile pentru asfaltarea drumului între Ditrău și Tulgheș   Ședința ordinară a...

Reconfigurare de traseu în cazul drumului...

  În cursul zilei de vineri, 12 iunie s-au semnat două contracte de execuție pentru lucrările de reabilitare a drumul județean 134A, pe...