Aktualizálják a megyei kórház hátralévő felújítási munkálatainak tervét

Várhatóan ősztől folytatódhat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház C épületének felújítása, miután június 15-én Hargita Megye Tanácsa kiírta a közbeszerzést a terv aktualizálására. A munkálatok a kivitelező céggel folyó huzavona miatt több mint két évig álltak – leszámítva a szellőztetőrendszer kiépítését és az intenzív osztályon történt beavatkozásokat –, emellett büntetőfeljelentés is történt (végül nem indult eljárás).
Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke elmondása szerint több mint egy év kemény munkájába került neki és a csapatának, hogy egyenesbe hozzák a beruházást, amely majdnem „földre esett”. Csak az háromnegyed évig tartott, amíg az eddig elvégzett munkálatok leltározásához szükséges szakértői véleményt sikerült elkészíttetni – statikai, elektromossági, fűtés, egészségügyi szempontból –, mivel azt is külön közbeszerzéssel kellett megrendelni, előtte viszont költségvetés-módosításra volt szükség, tanácshatározattal, hogy a szakvélemény megrendelése bekerüljön a közbeszerzési listába, sorolta a bürokratikus lépéseket az elöljáró. Még jó pár hasonló projekt volt, amit miután átvett, sikerült feléleszteni, tette hozzá, példaként említette az atyhai utat.
– Sajnálatosnak tartom ezt az időkiesést, de nagy szó, hogy sikerült továbblépni a problémákon. Mindent egybevéve, a felújítás nyolcvan százalékban megvan, belső munkálatok vannak hátra, és most már az a fontos, hogy megbízható, komoly vállalkozások jelentkezzenek, előbb a tervezésre, majd ha az megvan, akkor a kivitelezésre szóló kiírásunkra is. Kettőn áll a vásár, mi megtesszük, amit meg kell tennünk, sokszor még többet is, ezt várjuk el a szerződött féltől is – nyilatkozta Borboly Csaba.
Az ajánlattevés határideje 2017. július 3., hétfő, 15 óra, ekkor lesz a borítékbontás. A törvény értelmében 25 nap az elbírálási időszak, az eredményhirdetést pedig ötnapos óvási időszak követi. Utána köthető meg a szerződés, és attól számítva legtöbb 55 napon belül el kell készülnie a tervnek. Ezt követően írják ki a közbeszerzést a kivitelezésre.
A tervezés aktualizálásáról szóló kiírásról tájékozódhatnak a megyei tanács http://achizitiipublice.judetulharghita.ro/ honlapján.
Az infrastrukturális fejlesztések mellett a közösségi hangulat javítására is törekednek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. A kórház fenntartója, Hargita Megye Tanácsa orvoslakások biztosításával, a fejlesztések támogatásával, a lehetőségek szerint az állások számának növelésével igyekszik fenntartani az orvosok idevonzását. A megyei tanács 2010 óta folyamatosan növeli a kórháznak nyújtott támogatást. Pénzt különítettek el a csíksomlyói részleg és a járóbeteg-rendelő felújítására, orvoslakásokat építenek, illetve programokat, eseményeket, szakmai képzéseket finanszíroznak. (Erről szóló korábbi hírünk itt olvasható: http://www.hargitamegye.ro/hirek/dolgoznak-a-csikszeredai-korhaz-minoseg...)

Csíkszereda, 2017. június 19.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...