Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita
Atragerea investițiilor în județul Harghita
Viitorul e acasă!
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Joi, Februarie 20, 2020 - 10:00
740 ron
Responsabil program: Király Szabolcs
Deși plecarea tinerilor în străinătate este un trend, din ce în ce mai mulți tineri vor să se întoarcă pe meleagurile natale și să pună în practică experiențele dobândite – s-a menționat la forumul intitulat „Viitorul e acasă”, care a avut loc în data de 20 februarie, la sediul Consiliului Județean Harghita din Miercurea Ciuc. La eveniment au susținut prezentări colegii Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, reprezentanții Consiliului Județean Harghita, respectiv antreprenori și conducătorii instituțiilor competente. Borboly Csaba, prin intermediul unui mesaj video a împărtășit gândurile sale cu cei prezenți: prin înființarea atelierelor și întreprinderilor mici se pot transforma ideile în realitate. Agenția de Dezvoltare Județeană a fost înființată cu scopul de a asigura un suport de informații tinerilor dornici să facă o afacere, respectiv să prezinte reușitele, bunele exemple din domeniu. Este nevoie de încredere și pentru încurajare reciprocă. Totodată, trebuie să urmărim posibilitățile de finanțare: este important ca tineri antreprenori să fie informați oportunitățile de accesare a finanțărilor nerambursabile. În județul Harghita sunt posibilități pentru înființarea noilor afaceri, deci să fim parteneri și să construim împreună județul! - a afirmat în mesajul video președintele consiliului județean.

Conducătorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita, Cilip Árpád a afirmat că prin derularea activității sale, agenția se ocupă chiar și de consiliere în depunerea cererilor de finanțare, oferind sprijin și îndrumare în procesul de elaborare al planurilor de afaceri. Directorul a adus în atenția celor prezenți platforma online care cuprinde informații referitoare la noile locuri de muncă: hargitahazavar.ro. Prin intermediul acesteia 44 de tineri au reușit să ăși găsească un loc de muncă.

Cei prezenți au avut ocazia de a urmări prezentarea susținută de către Király Szabolcs, colegul agenției, care a vorbit despre informații utile antreprenorilor și tinerilor dornici să înființeze o afacere. Astfel, a fost vorba de noi propuneri de finanțare, posibilități de investiții actuale (terenuri/ imobiliare), care sunt promovate în mod gratuit în rândul grupurilor țintă. Márk Dezső, din partea Patronatului Român, filiala Harghita a vorbit despre atribuțiile lor care au în centru elaborarea propunerilor de finanțare și prevenția. Jánó Edit, colega Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Harghita a vorbit despre diferite forme de sprijin acordate în cazul angajării după absolvire, pentru antreprenori care angajează persoane sub 25 de ani și subvenții acordate prevederilor legale în vigoare. Jánó Edit a mai vorbit și despre situația șomajului în județ, care în momentul de față este de 3%, respectiv în luna ianuarie au fost publicate 1.600 de locuri de muncă.

Sebestyén Tihamér a vorbit despre finanțarea de 100.000 euro pentru înființarea întreprinderilor cu activitate în domeniul social. Scopul proiectului este înființarea a 21 de întreprinderi sociale, respectiv vor fi organizate cursuri de manager și de întreprinzător. De la Fancsali Kálmán cei prezenți au aflat că pot depune cereri de finanțare pentru mașini agricole, în valoare de 70 de mii de lei.

Erőss Bea a vorbit despre proiectul E-cool, Sándor Magdolna a împărtășit experiențele sale, începând de la depunerea cererii de finanțare, până la înființarea firmei sale E-DOCONS. Cei prezenți au avut ocazia să-l cunoască pe János Zsolt are după depunerea unei cereri de finanțare a obținut banii necesari pentru achiziționarea echipamentelor necesare desfășurării activității firmei sale.