Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita
Program pentru provarea și sprijinirea educației profesionale în județul Harghita-2020
Este important să ne gândim unde vrem să ne angajăm: acasă sau în străinătate
Lunca de Sus - Gyimesfelsőlok
Miercuri, Februarie 12, 2020 - 10:00
0 ron
Responsabil program: Király Szabolcs
Este important să ne gândim unde vrem să ne angajăm: acasă sau în străinătate! - era subiectul vizitei la oră de dirigenție din Liceul Teologic Romano Catolic "Árpád-házi Szent Erzsébet". Acasă sau în străinătate? Să-mi continui studiile sau să mă angajez? Să mă angajez ca muncitor calificat – erau subiectele vizitei la oră de dirigenție care a avut loc la Liceul Teologic Romano Catolic "Árpád-házi Szent Erzsébet", organizat de Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita. După spusele elevilor e important locul natal, dar în același timp sunt mulți care după absolvirea școlii vor să-și încerce norocul în străinătate. Dintre elevii prezenți mulți doresc să se angajeze într-o meserie, și revenind acasă să-și pună în aplicare cele învățate. Scopul vizitelor la ore este să cunoaștem cum se gândesc tinerii. Plecarea la muncă în străinătate în rândul tinerilor a devenit un trend, dar mulți dintre elevii absolvenți cred că: ulterior, pe meleagurile natale vor beneficia de sumele și experiențele câștigate în străinătate. În pricina faptului că tinerii vor să plece în străinătate, ei vor să învețe o meserie, ca revenind în țară să aibă posibilitatea de a se angaja în domeniul studiat. Elevii care se angajează în străinătate, se orientează după sfaturile rudelor, prietenilor care deja au un contract de muncă în străinătate.

Cu o diplomă în mână, elevi se vor putea angaja cu ușurință. Căutarea unui loc de muncă nu trebuie să înceapă din start cu ofertele de muncă din străinătate, mai întâi ei ar trebui să verifice posibilitățile de acasă, și comparând cele două, să aducă o decizie – a zis Király Szabolcs, colegul agenției.

Vizitele la oră de dirigenție vor continua cu scopul promovării educației profesionale, respectiv dorim să prezentăm antreprenori cu succes, ca bune exemple.