Konzultáltak a 135-ös megyei út felújítási terveiről

Konzultáltak a 135-ös megyei út felújítási terveiről

A Székelyderzs-megyehatár közötti útszakasz terveit is ismertették

A 135-ös jelzésű megyei út Firtosmartonos-Kobátfalva szakaszának felújítási terveiről konzultáltak az érintett települések lakosságával. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bíró Barna Botond alelnök, Péter Zoltán Siménfalva község polgármestere, Kolumbán Dávid térségi megyei tanácsos, a megyei tanács illetékes munkatársai csütörtökön, augusztus 3-án Kobátfalván, Tarcsafalván és Tordátfalván vitatták meg az elkészült terveket. Előzőleg Borboly Csaba a közösségi oldal révén is közzétette a dokumentációkat, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen, és a javaslatokat, meglátásokat minél több helyről megfogalmazzák.

Mint azt korábban írtuk, az említett szakaszra az Országos Helyi Fejlesztési Programjából (PNDL) több mint 18 millió lej finanszírozást sikerült lehívni az RMDSZ közreműködésével. Ezt követően a július 31-i soros havi tanácsülésen a testület többek között megszavazta az önrészhez szükséges több mint másfél millió lej elkülönítését.

Borboly Csaba megyeelnök szerint, az ehhez hasonló falufórumokon derülnek ki legtöbbször a tervek apró részletei és hibái, amelyekre a lakossággal közösen tudnak megoldást keresni. Mint mondta, az irodaasztalnál megalkotott terveket a terepen is konzultálni kell. Ugyanakkor a megyeelnök örömét fejezte ki, hogy a konzultáció felhívására sokan érdeklődtek a településekről, ilyenkor ugyanis más gondok is felszínre kerülnek, amelyekre szintén együtt kell megoldásokat keresni.

Bíró Barna Botond alelnök hangsúlyozta, hogy ezen utak javítása fellendülést hoz az érintett településeknek, és a fiatalok, illetve fiatal családok számára vonzóvá válhatnak a települések, ha az infrastruktúrát folyamatosan kiépítik.

Kobátfalván az út felújításával párhuzamosan a helyi unitárius templom javítását is szeretnék összehangolni, amelynek egyik legégetőbb problémája a vízelvezetés, hiszen a legutóbbi árvíz kárt tett a templom alapjában, erre szeretnének megoldást találni. Ugyanakkor a meglévő út térkövének újra felhasználásáról is tanácskoztak.

Tarcsafalván a vízhálózat több helyen elszakadt, amelyet rendbe kell tenni. Emellett a közelben lévő kőbánya miatt közlekedő súlyos teherautók számára is egy alternatív útvonalat kell kijelölni, és súlykorlátozást bevezetni a jelenlegi útra.

Tordátfalván többek között szintén a vízhálózat javítására van szükség, valamint a helyiek beszámolója szerint a vadkárok száma is jelentős, egy medve bejár a település szélében található gazdaságok környékére. Ugyanakkor mivel a megyei út a település határáig tart, a polgármesteri hivatallal közösen megvizsgálják a településen belüli községi út javítási lehetőségeit.

Nagykedén is munkareggeli keretében egyeztettek annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljön az az iratcsomó, amely szükséges a PNDL-ből finanszírozást nyert több mint három és fél millió lej utalásához a községi utakra.

A Székelyderzs-megyehatár közötti 133-as megyei jelzésű út felújítási terveiről is konzultáltak, amely egy fontos beruházás a derzsi mellett a kányádi lakosok számára is, hiszen ezen keresztül csatlakoznak az E60-as európai úthoz. Ugyanakkor az UNESCO-világörökség részét képező székelyderzsi vártemplom is turisztikai potenciált rejt, amelyhez szükséges az oda vezető út felújítása is.

A megyeelnök emlékeztetett arra, hogy év elején az utak feljavítását határozták meg mint prioritást, amelyhez a helyi vállalkozók jelentkezését, segítségét is várják.

Csíkszereda, 2017. augusztus 3.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...