Borboly Csaba: az elkövetkező öt évben megnyitjuk Hargita megye határait

Borboly Csaba: az elkövetkező öt évben megnyitjuk Hargita megye határait

A megyei utak építése az autópályákhoz hasonló nehézségekkel jár

 

Hargita Megye Tanácsa ambíciózus terve, hogy biztosítsa a szomszédos megyék felé is a közlekedést. A folyamatban lévő munkálatokat és a készülő terveket sajtótájékoztatón ismertették február 4-én, kedden a csíkszeredai megyeházán.

Hargita megyében a megyei utak hálózata 842 kilométer (az európai jelzésű és országutak hálózata 443 kilométer), ebből mintegy 480 kilométer aszfaltozott, a többi kövezett vagy földút. 2025-ig 411 kilométer út felújítása szerepel a tervek között, ebből már 115 kilométer kivitelezés alatt áll. 231 millió lejre vannak már megkötött szerződések, és további 471 millió lejre előkészítve.

Mindez magában foglal 13 olyan útszakaszt is, amelyeket a szomszédos megyék határáig felújítanak. Ezek közül 57,3 kilométer kivitelezés alatt áll, további 53 kilométerre pedig készülnek a tervek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint a nehezén már túl vannak, a folyamatban lévő munkálatok mellett kész tervekkel rendelkeznek a műszaki vezérigazgatóság munkájának köszönhetően. Ezen terveknek köszönhetően nagy eséllyel tudnak pályázni a következő, 2021-2027-es EU-s pályázati időszakban is további forrásokra.

– Ambiciózus, világos fejlesztési tervekkel rendelkezünk Hargita megye, Székelyföld fejlesztését illetően. Az elkövetkező öt évben megnyitjuk Hargita megye határait. Az elmúlt időszakban elkészítettük a terveinket, amely több éves munkát jelent, a tervek ugyanis a szükséges engedélyeztetéseket is magában foglalják. A megyei utak korszerűsítése az autópályák építéséhez hasonló nehézségekkel jár: a területek tisztázása, a védett területek megóvása, az engedélyek beszerzése a különböző hatóságoktól. A nehezén tehát túl vagyunk, kész tervekkel rendelkezünk, amelyek kivitelezéséhez már csupán forrásokat kell biztosítanunk. Ebben számítunk az RMDSZ parlamenti képviseletére is. Ezen utak felújítása jelentősen hozzájárul majd a gazdasági élet fellendítéséhez. Egy-egy út mentén jelenleg is számos vendéglátó egység, kiskereskedelmi vállalkozás nyílik. A gazdasági és ipari tevékenység tekintetében is jövedelmező lesz, ha megnyitjuk a megyehatárokat, ugyanis kiskereskedelmi kapcsolatok jöhetnek létre. A biztonságos közlekedés mellett mindezek fiataljaink számára is lehetőséget kínálnak, hogy itthon vállalkozást indítsanak. A mostani ingatlanok, területek felértékelődnek, fiataljaink, a most családi tulajdonban lévő területeken pedig zöldmezős beruházások eszközőlhetőek kereskedelmi, mezőgazdasági vagy a turizmus terén – mondta a megyei tanács elnöke, hozzátéve, hogy a kisfalvak benépesítése mellett jelentősen tehermentesíthetik ezen beruházásokkal az országutak forgalmát, biztonságosabbá téve a közlekedést.

Múlt héten írták alá a 123-as jelzésű megyei út egerszéki eltérőig tartó szakaszára a kivitelezési szerződést, illetve tervezés alatt áll az út további szakasza Bákó megye határáig. Hidegségpatakán és Farkaspallón át Neamț megye felé is megnyitják a megyehatárt. A munkálatok a lakott településen kezdődtek, hogy a helyiek védve legyenek a következő áradások során, így a közbeszerzéseket is ennek megfelelően bonyolította le a megyei tanács. Ezzel egy gazdasági és turisztikai körforgást alakítva ki a Gyimesek vidéke–Békási-szoros–Gyilkos-tó–Balánbánya között. A megye északi részén, a bélbori út kivitelezése is folyamatban van. A kőrispataki út átadását követően tavasszal indulhatnak a munkálatok az Etéd–Siklód–Küsmöd–Maros megye határa útvonalon is. Tervezik a 136-os út felújítását a Gagy-keresztjén át a megyehatárig.

 

Csíkszereda, 2020. február 4.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...