Aláírták a csíkpálfalvi útra a kivitelezési szerződést

Jövő nyárra el kell készülnie a négy és fél kilométeres szakasznak

Aláírták a kivitelezési szerződést a Delnét, Pálfalvát és Csomortánt összekötő 123E jelzésű útszakasz felújítási munkálataira július 17-én, hétfőn a pálfalvi kultúrotthonban. A négy és fél kilométernyi szakasz korszerűsítésének értéke 5 235 200,99 lej (áfával), a kivitelezés magában foglalja a ballaszt leterítését 25 cm, illetve a kövezést 15 cm vastagságban, aszfaltréteg öntését, valamint sáncok, hidak, közlekedési táblák, mellékutak bejáratának rendezését, csatornatetők megemelését. A kivitelezési idő 12 hónap, a szavatossági idő pedig öt év. Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből és kormányzati forrásból finanszírozza a felújítást.
A szerződés-aláíráson részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Csaba polgármester, helyi és megyei tanácsosok, valamint a megyei tanács illetékes munkatársai. Borboly Csaba elmondta, hogy „a mínusz végtelenből” hozták vissza a beruházást, az említett szakasz felújítása ugyanis már évekkel korábban elkezdődött, de mivel a megyei tanács a munkálatok során több akadályba is ütközött – például a korábbi kivitelező beperelte az intézményt, bár a megbízónak adtak igazat –, a munkálatok egy ideig álltak.
– Nemcsak a munkálatok újrakezdésének örvendek, hanem annak is, hogy a jelenlegi kivitelező csíki, mert helyi embereknek ad munkát, tehát ez a beruházás munkahelyeket is jelent a környékbeli lakóknak – nyilatkozta az elöljáró.
Ferencz Csaba polgármester elmondta, rég várt időpont a szerződés aláírása és a munkálatok elkezdése. Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos szerint ez az útszakasz nemcsak a helybélieké, hanem a pünkösdi búcsú idején azon zarándokok tízezreié is, akik gyalog vagy autóval azon az útvonalon haladnak Csíksomlyó felé. Kifejezte bizalmát, hogy ez a felújítás hozzájárul ahhoz, hogy Csíkpálfalva község vonzó legyen a turistáknak. Salamon Zoltán megyei tanácsos elmesélte, hogy ismerősei közül többen az útfelújítás elhúzódása miatt odázták a Pálfalvára költözést, így bízik benne, hogy miután az elkészül, nem lesz több akadály az oda telepedés előtt. Becze István megyei tanácsos türelmet kért a lakosságtól, mondván, hogy a kivitelezés zajjal, porral jár.
A szerződést Borboly Csaba és a kivitelező cég képviselője, Hosszu Előd írta alá.
Az előző kivitelező, a Widia Kft. 2015. november 25-én beperelte a megyei tanácsot, azzal vádolva, hogy nem teljesítette a 2014. november 4-én megkötött 12/24020-as szerződésben foglalt kötelességeit, és 1 201 312 lejnyi összeg kifizetésére kérte. A Hargita Megyei Törvényszék azonban a megyei tanácsnak adott igazat, és elutasította a Widia Kft. panaszát tavaly szeptemberben. További nehézséget okozott, hogy tavaly év végén, miután alig sikerült kimozdítani a holtpontról a beruházást, a regionális fejlesztési minisztérium arról értesítette a megyei tanácsot, hogy leállítja a pénzösszegek folyósítását azokra a korszerűsítésekre, amelyek költségei meghaladják a büdzsében jóváhagyott keretet, köztük a csíkpálfalvi (123E) munkálatokat is.
Az út modernizálására vonatkozó műszaki terv aktualizált formáját konzultációra bocsátották a Facebookon, a lakosság által megfogalmazott észrevételek elérhetők a következő linken: https://www.facebook.com/groups/641571599341625/permalink/750056428493141/.

Csíkszereda, 2017. július 17.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...