Centrul Cultural Judeţean Harghita
Program de muzică veche – festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, concerte și evenimente
Expoziție outdoor "Joannes Kajoni 390" la București
Alte localităţi - Más települések
Miercuri, Noiembrie 20, 2019 - 17:30
2 150 ron
Responsabil program: Fazakas Gabriella
Expoziția, creată în onoarea anului comemorativ Joannes Kájoni 390, a fost inițiată de Centrul Cultural Județean Harghita și se bazează pe cooperarea cu o serie de instituții culturale și parteneri relevanți. Drept urmare, în anii 2019 și 2020 vor avea loc numeroase evenimente care au ca scop prezentarea personalității și operei lui Joannes Kájoni (1629/1930–1687).

Călugărul franciscan Joannes Kájoni a fost o personalitate versatilă: compozitor și colecționar, fondator de presă și constructor de organe, numele fiind asociat cu Codex Kájoni, unul dintre cele mai valoroase documente din istoria muzicii transilvănene. Expoziția itinerantă în aer liber oferă o privire asupra vieții și epocii lui Kájoni, precum și a locurilor în care a trăit și a lucrat: biserica și mănăstirea franciscană din Șumuleu-Ciuc și mănăstirile franciscane din Lăzarea (județul Harghita) și Călugăreni (județul Mureș).

Panourile expoziției prezintă fotografii artistice ale colecțiilor, amprentelor și manuscriselor prezentate pentru prima dată publicului, precum și explicații științifice ale operei lui Kájoni, cuprinzând Codex Kájoni, Organo Missale, inscripția de pe vechiul organ al bisericii din Șumuleu-Ciuc, Sacri Concentus, Herbarium, Cantionale Catholicum, Cartea Neagră și Hymnarium.

Pregătirile pentru expoziție s-au desfășurat sub îndrumarea profesională a muzeologului și anticharului Erzsébet Muckenhaupt, un renumit cercetător, explorator și salvator al tipăriturilor antice din Transilvania, în special a celor tipărite în presa și biblioteca franciscană din Șumuleu-Ciuc. Editarea fotografiilor și a panourilor s-a realizat conform viziunii artistice a fotografului Gyula Ádám.

O caracteristică interactivă a expoziției face posibilă accesarea pieselor muzicale menționate pe smartphone-uri prin utilizarea unui cod QR; în acest fel, vizitatorii pot asculta melodiile Codex Kájoni, Cantionale Catholicum și Organo Missale în timp ce vizionează panourile. Expoziția constă dintr-un total de 30 de panouri cu informații afișate în limba maghiară, română și engleză.

Inaugurarea expoziției a avut loc în București la Muzeul Țăranului Român în cadrul Festivalului de Muzică Veche București în data de 20 noiembrie 2019.

Detalii: https://www.facebook.com/events/447036642613828/