Borboly Csaba az árvízkárok felmérését sürgeti a katasztrófavédelmi felügyelőség részéről

Gyimesközéplokon és Csíkszentdomokoson is hatalmas károkkal számolnak

 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az árvízkárok felmérését sürgeti a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség részéről. Ma reggeli megbeszélésen, amelyet a megyeházán tartottak a megyei tanács elnöke meglepődve értesült Gergely András, Csíkszentmárton polgármesterétől, hogy a megyei felügyelőség még nem járt a községben a károk felmérésére. Borboly Csaba ezt annál is inkább sajnálatosnak tartja, hogy egy sor kárt a lakosok, lehetőségeikhez mérten már rendbe hoztak. A megyei tanács elnöke ugyanakkor javasolta a megyei kárfelmérő bizottságnak, hogy a ma 11 órára összehívott ülést néhány órával halasszák el, tekintettel a tegnapi égszakadásra, amely súlyosan érintette Gyimesközéplokot és Csíkszentdomokost. A halasztásra végül nem került sor.

Elsodorta a víz a hidegségi út egy szakaszát

A megyei tanács elnöke a műszaki vezérigazgatóság vezetőivel, valamint térségi megyei tanácsosokkal és a polgármesteri hivatallal közösen ma délelőtt szálltak ki a helyszínre. Hidegségen a 127A jelzésű megyei út körülbelül négyszáz méteres szakaszát mosta el a víz, valamint egy hidat is magával sodort. A helyiek elmondása szerint az elmúlt hetven évben nem volt ekkora áradás. Közel háromezer ember nem tudja megközelíteni a 12A országutat járműveikkel. Egy lakoház és több gazdasági épület is tönkrement. Nehézkessé vált a biztonságos közlekedés nem csak Hidegségen, hanem Szalamás és Jávárdapatakán is.

Gergely Károly polgármester elmondta, igyekeznek felmérni a károkat. Bízik benne összefogással a település útjait járhatóvá tehetik.

Rácz Árpád térségi megyei tanácsos szerint a lakosok saját erőből igyekeznek a károkat csökkenteni, azonban a több tonnányi törmelék és föld mozgatására nagy erőgépekre van szükség, hogy a járhatóságot minél előbb biztosítani tudják.

 

Borboly Csaba elmondta, hogy sürgős beavatkozásokat elkezdik. Bízik benne, hogy amennyiben nem lesz óvás pár héten belül szerződést írhatnak alá a 127A út újjáépítésére és a hidak felújítására, valamint a támfalak kiépítésére. Mint mondta, több mint három éve kérik a Bákó megyei Vízügyi Igazgatóságtól a szükséges engedélyeket az út felújítására.

A megyei tanács elnöke ugyanakkor hozzátett, hogy a helyiek összefogása mellett a kormánytámogatásokra nagy szükség van továbbra is.

Borboly Csaba közösségi oldalán többen is megszólaltak:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/2251680344929243/

A Hargita Stúdió helyszíni tudósítása az alábbi linkent tekinthető meg:

https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/1927888653977968/

Fotók a helyszínről alább érhetőek el:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/posts/2169791579734880

Egy helyi, kétgyermekes anyuka is a helyiek segítségét kérte a törmelékek elszállítására:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/389482378342805/

 

Csíkszereda, 2019. június 24.

 

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...