Átadták a csíkpálfalvi utat

A 123E jelzésű megyei út európai uniós forrásból épült meg

 

Európai uniós támogatással épült meg a Csíkcsomortánon, Csíkpálfalván és Csíkdelnén áthaladó 123E jelzésű megyei út, amely Csíkszeredától a 12-es országútig tart az említett településeken áthaladva. A felújított utat május 23-án avatták fel, Csomortánban, Pálfalván és Delnén találkozott a lakossággal Korodi Attila parlamenti képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz-Salamon Alpár, Becze István és Dajka Tünde megyei tanácsosok, Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere, valamint Hargita Megye Tanácsának az útért felelős munkatársai, Chiorean Adrian vezérigazgató-helyettes, Pethő Zsuzsanna osztályvezető és Balázs Árpád szerződésfelelős.

Az út ünnepélyes átadásán Ferencz-Salamon Alpár megyei tanácsos az összefogás, a kitartás fontosságát hangsúlyozta, hiszen a sokszor nehézségekbe ütköző kivitelezés végül meghozta a várt eredményt.

Nem volt zökkenőmentes az útépítés, a fejlesztési munkálatokat leállította a kivitelező, majd szerződést bontott a megyei tanács. Majd a kivitelezés újrakezdése után számos lakossági kérés érkezett arra vonatkozóan, hogy ne emeljék meg az út szintjét, erre pedig újabb műszaki tervet kellett készíteni, elevenítette fel az elmúlt időszak történéseit Borboly Csaba. De mint mondta, nem adták fel, annak ellenére sem, hogy sokan már lemondtak a nehézségekbe ütköző kivitelezésről. És a kitartás meghozta a gyümölcsöt, ma jó úton járhatnak, a helyiek és az ide látogatók egyaránt. Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta: elsősorban a következő generációkért, gyerekeinkért fejlesztünk, azért építünk utakat, hogy fiataljaink hazatérjenek, mindehhez pedig, ahogy a pálfalvi út is példázza, szükségünk van az európai uniós forrásokra, és jelen kell lennünk az európai intézményekben.

Korodi Attila képviselő elmondta, hogy hetente több alkalommal is eljár ezen az útszakaszon, és örömét fejezte ki, hogy a nehézségek ellenére megvalósult a kivitelezés. Ma a lakosság jó úton közlekedik a község falvai között, vagy sportol a festői szépségű környezetben, ehhez pedig szükség volt a kitartásra, az összefogásra és az európai uniós forrásokra.

Ferencz Csaba polgármester szerint egy fontos útszakaszról van szó, amelyen jelentősen megnő a forgalom a pünkösdi búcsú és az Ezer Székely Leány Napja alkalmával, sokan ezen az útvonalon jutnak ki a csíksomlyói nyeregbe. Ezért is fontos a kivitelezés, hiszen megkönnyíti a helyiek mindennapos közlekedését, de most már vendégeik is jó úton érkeznek.

Becze István elmondta, szükség volt mindenki pozitív hozzáállására és a rendelkezésre álló források felkutatására, az európai uniós források lehívására, aminek köszönhetően végül megvalósult az útépítés.

Főtisztelendő Csintalan László főesperes, csíkdelnei plébános a közösség nevében köszönetet mondott a beruházásért minden érintettnek, és megáldotta az utat.

Az avatóünnepséget a pálfalvi Márton Ferenc-iskola diákjainak előadása tette színesebbé, akik Fehér Ilona tanárnő vezetésével néptáncokat adtak elő. 

 

Csíkszereda, 2019. május 24.

 

Megbízható építőcégek jelentkezését várják a...

Közbeszerzési eljárást indított Hargita Megye Tanácsa a Székelyudvarhely és Tibód között harmadjára is beszakadt út rendbetételére – ezúttal...

Kivitelezőt keresnek a csibai út felújítására

Megjelent a Hargita Megye Tanácsa elektronikus közbeszerzéseit összesítő honlapján a 123F jelzésű megyei út, Csiba és Csíkcsicsó közötti, több mint...

Alfaluban és Csomafalván is járdát épít Hargita...

Hargita Megye Tanácsa további két Gyergyó-térségi településének járdaépítésére várja az építőcégek jelentkezését. Gyergyóalfaluban ez lesz a...

Biztonságosabban lehet Ditróban közlekedni

Biztonságosabban lehet Ditróban közlekedni Elkezdik a járda építését a megye út mentén   Aláírták a kivitelezési szerződést...