Agentia de Dezvoltare Judeteana Harghita
Promovarea produselor locale, tradiționale și secuiești
Informarea producătorilor
Miercurea Ciuc - Csíkszereda
Vineri, Aprilie 12, 2019 - 14:51
0 ron
Responsabil program: Bíró Márta
Informarea producătorilor

În data de 12 aprilie 2019, ora 11, în clădirea Consiliului Județean Harghita a avut loc ședința de informare al producătorilor despre regulile privind valorificarea produselor locale, tradiționale și Secuiești.

Moderatorul evenimentului era Cilip Árpád, directorul Agenției de Dezvoltare Județeană Harghita. Expozițiile cu vânzare al produselor tradiționale și locale sunt organizate timp de zece ani, bugetul programului a crescut, este în curs elaborarea valorificării produselor online și materialul didactic E-learning, cu ajutorul căreia producătorii își pot dezvolta cunoștințele – a făcut cunoscut directorul.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a accentuat importanța expozițiilor cu vânzare. Președintele județean încurajează în continuare producătorii pentru obținerea mărcii Produs Secuiesc, respectiv pentru înființarea unei asociații de producători. Domnul președinte a rugat producătorii: să respecte regulile expozițiilor cu vânzare și să păstreze nivelul calității produselor, astfel vor putea participa la expoziții cu vânzare din țară și din străinătate.

Márton István, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Județean Harghita și-a exprimat bucuria pentru extinderea în decursul anilor al grupului de producători aparținând brandului Produs Secuiesc.

Din partea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Harghita, Moldovan Laurenția le-a încurajat producătorii să le caute personal sau să trimită un e-mail cu orice întrebare, vor încerca să le ajute. Domnul Moldovan a mai vorbit despre importanța verificării produselor, protejarea produselor expuse, respectiv existența cântarului testat. Să nu folosiți la întâmplare denumirea „100% natural”, doar în cazul în care puteți demonstra acest lucru – a mai adăugat Moldovan Laurențiu.

De la Direcția de Sănătate Publică Harghita a fost prezent Hajdú László. Este important analiza periodică al apei potabile din sursă proprie, asigurarea unui loc unde se pot spăla pe mâini producătorii și asigurarea toaletelor la expoziții cu vânzare, examinarea medicală al producătorilor/ vânzătorilor, respectiv conținutul etichetei produselor – a subliniat Hajdú László.

Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Harghita a fost reprezentată de către Dr. István Róbert. Domnul doctor le-a atras atenția producătorilor ca la fiecare expoziție cu vânzare unde participă este musai să le aibă asupra lor autorizațiile emise, și să facă analizele produselor în laboratoare acreditate RENAR. La sfârșit a prezentat o noutate interesantă, conform căreia se pot depune cereri de finanțare pentru modificare containerelor ca loc pentru prelucrarea fructelor.

12 aprilie 2019, Miercurea Ciuc