Echilibrat, optimist și ambițios

Echilibrat, optimist și ambițios

S-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli al județului Harghita pe anul 2019

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita a numit bugetul din acest an ca fiind unul echilibrat, optimist și ambițios, valoarea veniturilor se ridică la 426.814.370 lei. Caracteristicile de mai sus sunt evidențiate și de faptul că acesta a fost votat la ședința din data de 8 aprilie, cu doar trei abțineri.

Prioritare pe lista de investiții sunt drumurile județene și Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc. În acest sens, se vor cheltui în anul 2019 mai mult de 90 milioane de lei pentru construirea drumurilor județene, 24 milioane pentru întreținerea acestora, iar mulțumită fracțiunii UDMR în parlament, alte 30,6 milioane de lei pentru investițiile de la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Și în acest an de atenție vor beneficia organizațiile civile. Se vor aloca mai multe fonduri,l a mai multe categorii a concursurilor de proiecte care urmează a fi publicate.

În ceea ce privește programul destinat familiilor, consilierul județean Kolozsvári Tibor a afirmat că anul 2019 este dedicat copiilor, acesta este și motivul pentru care consiliul județean încearcă să mobilizeze energii în sprijinul copiilor, în domenii cum ar fi sportul, formarea profesională, orientarea în carieră și alte domenii. Pentru punerea în aplicare cu succes vor fi elaborate programe proprii și concursuri de proiecte.

Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean a menționat referitor la concursurile de proiecte că în acest an s-a majorat suma acordată pentru proiectele sportive, și totodată asociațiile civile vor putea aplica la proiecte de susținere a programelor culturale românești și evenimentele destinate familiilor, acestora acordându-li-se de asemenea fonduri mai substanțiale. În curând se vor organiza în mai multe zone ale județului evenimente de mediatizare a concursurilor de proiecte.

Vor fi lansate și concursurile de proiecte ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita.

„Au fost aprobate de către consiliul județean cinci programe care au fost accesibile și anul trecut: programele destinate activităților cu caracter de management rural, persoanelor cu dizabilități, tinerilor din sistemul de protecție a copilului (spre exemplu funcționarea centrelor de zi), celor care au ieșit din sistemul de protecție, respectiv, programele în cadrul cărora se organizează activități destinate persoanelor vârstnice. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita acordă cea mai substanțială suma sistemului de îngrijire la domiciliu a persoanelor, acesta fiind un sistem unic la nivel național și care acoperă tot județul”, a afirmat Elekes Zoltán, conducătorul instituției.

Prioritare sunt în acest an și elaborarea diferitelor strategii ale Consiliului Județean Harghita: tineret, sport, turism, etc.

„Se poate lesne constata că acele inițiative și proiecte care sunt sinergice,  concrete și care au efecte consolidate vor fi finanțate în perioada 2021–2027, iar inițiativele de mică anvergură, cu cerințe particulare nu vor fi agreate în noul ciclu european de finanțare. Este nevoie de elaborarea de proiecte care sunt concrete, acoperă mai multe activități, sunt derulate de mai multe localități, au la bază principiul asocierii sau cooperării, iar pentru noi este evident faptul că trebuie să consolidăm rolul de coordonare al consiliului județean. Acesta este motivul pentru care strategiile trebuie reînnoite”, a afirmat Borboly Csaba.

A fost prezentat aeroportul de la Hévíz

Ședința ordinară din luna aprilie a Consiliului Județean Harghita a fost deschisă în prezența delegației județului Zala (județ înfrățit al județului Harghita). Județele Zala și Harghita au conlucrat în mai multe proiecte europene, iar vizita delegației din Hévíz se înscrie în aceeași serie. În momentul de față fac parte din același proiect alături de localitățile Băile Tușnad și Borsec care este destinat informării și formării tinerilor întreprinzători interesați de turismul spa.

Celălalt scop al vizitei a fost prezentarea istoriei și modului de funcționare aeroportului de la Heviz, aceasta fiind făcută de Papp Gábor, primarul localității. „Acesta este al doilea aeroport ca mărime din Ungaria, destinat aeronavelor de mici dimensiuni și taxiurilor aeriene, fiind utilizat pentru transportul de persoane și marfă. Cu siguranță mulțumită și aeroportului, Hévíz este a doua destinație din punct de vedere al turismului din Ungaria, după Budapesta. Orașul balnear a găzduit în cursul anului trecut 1,2 milioane de vizitatori”, a afirmat primarul.

Miercurea Ciuc, 8 aprilie 2019

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...