Centrul Cultural Judeţean Harghita
Lăsata Secului ediţia a XXVII-a
Lăsata Secului ediţia a XXVII-a
Sândominic - Csíkszentdomokos
Vineri, Martie 1, 2019 - 13:00
5 800 ron
Responsabil program: Silló Dalma Orsolya
În acest an sărbătoarea Lăsata Secului este găzduită de comuna Sândominic cu participarea grupurilor folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sândominic, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos și Vlăhiţa și va începe de la ora 11.00 la Școala Generală „Márton Áron”. Această zi este dedicată serbării legate de Înmormântarea Fărşangului.

Măştile specifice purtate de grupurile folclorice din diferite zone a judeţului Harghita, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului. Grupurile folclorice vor cutreiera străzile satului Sândominic şi vor interpreta într-un mod unic tradiţiile de fărşang specifice comunei sau satului din care sosesc.

În acest an sărbătoarea Lăsata Secului este găzduită de comuna Sândominic cu participarea grupurilor folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Lăzarea, Plăieşii de Jos,Vlăhiţa și Sândominic.

După-amiază, alături de mascaţi şi muzicieni, la bal vor participa şi foarte mulţi spectatori, dornici de distracţie.

Primul eveniment Lăsata Secului organizat la nivel judeţean în Harghita a avut loc cu 27 de ani în urmă la Miercurea Ciuc, de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul este găzduit în fiecare an de alt grup şi comunitatea localităţii din care provine acesta.