Székelyföld belső határait bontják le

Fotó: Csedő Attila

 

Átadták a kőrispataki utat

 

– Egy olyan útnak az építése, amely a bezártságból emel ki egy régiót, hihetetlenül fontos. Elszigetelt közösségekből menekülnek a fiatalok, elszigetelt közösségekben a falvak is elnéptelenednek – hangsúlyozta Kelemen Hunor a 136A jelzésű megyei út Kőrispatak - Maros megye határa közötti felújított szakaszának avatásán december 28-án pénteken. 

A korszerűsítési munkálatok értéke 6,2 millió lej. Az RMDSZ elnöke szerint jelentős beruházáshoz értek ugyan, de az útépítésnek ez csupán egy kockaköve, amelyet a térségen belül más - más irányba is folytatni kell.

A szövetségi elnök arra is rámutatott: az elmúlt száz esztendőben a mindenkori hatalom nem törekedett arra, hogy Székelyföldet az ország nyugati részével összekösse, Székelyföldön belül olyan helyzetet teremtsen, hogy a közösségek közelebb kerüljenek egymáshoz.

– A kommunista időszak után is minden évben folyamatosan kell harcolni egy-egy út építéséért és fejlesztéséért. Nekünk az elmúlt száz esztendőben annyiszor újra kellett kezdenünk az életünket, hogy más népeknek, közösségeknek ez ahhoz lett volna elegendő, hogy feladják. Építkeztünk, elakasztottak, felkeltünk, újrakezdtük, próbáltuk visszaszerezni azt, ami a miénk. Az elmúlt száz év ezért az újrakezdések történeteként is leírható. Székelyföldet vonzóbbá kell tenni a fiatalok és a turisták számára: a tudás és az infrastruktúra tőkét hoz, a tőke munkahelyeket és lehetőségeket teremt. Itt, Hargita megyében egymásra találtunk, oda tudunk figyelni egymásra, és segíteni tudunk közösségeinken – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

Szőcs László, Etéd község korábbi polgármestere és Nagy Endre jelenlegi megbízott polgármester a csapatmunkának tulajdonították a megvalósított beruházást, amellyel a kőrispatakiak régi álma teljesült.

Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor szerint az infrastruktúra fejlesztése, főként az úthálózatok kiépítése fontos a rokoni, baráti kötelékek életben tartása érdekében, hiszen így maradhatnak meg közösségeink és minél több ehhez hasonló beruházást kell megvalósítani, hogy Székelyföld minden pontja elérhető legyen.

Császár Károly Zsolt, Maros megyei szenátor hozzátette, a megfelelő időben jött Maros megye számára is a Hargita megyei útszakasz elkészülte, amelyen immár a Bözödi - tóhoz is könnyedén eljuthatnak Hargita megyéből. Mint mondta, ezen utak azon kis településeket kötik össze, ahol hagyományainkat mélyen őrzik.

Szabó Árpád, Maros megyei tanácsos úgy fogalmazott, hogy az összekötő utaknak köszönhetően a térségek közösségei kultúrában is szorosabban összekapcsolódhatnak. A megyei tanácsos ugyanakkor hozzátette, hogy itt nem áll meg a munka, hiszen a Kőrispatak - Erdőszentgyörgy közötti út mellett, további öt megyei útvonalon is össze kell kötni a két székelyföldi megyét.

Katona Mihály, Korond polgármestere hozzátette, ez a megyei út Korondon ér véget. Mint mondta, fontos, hogy a Sóvidéket aszfaltozott út kösse össze, így reményeit fejezte ki, hogy a 136A megyei út Etéd - Atyha közötti szakaszának felújítási beruházása is elkezdődhet.

Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere az aktív turisztikai kikapcsolódási lehetőségek meghonosítására hívta fel a figyelmet. Mint kifejtette, az új útnak és a térség gyönyörű tájának köszönhetően az olyan kikapcsolódási lehetőségekben kell gondolkodni, mint a túrázás és a bicikli sportok.

Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere hozzátette a tavaly elkészült Bözödi - tó körüli út fontos volt az elszigetelt bözödiek számára, így Erdőszentgyörgyről könnyebben lehet eljutni Marosvásárhelyre. Ugyanakkor a ma átadott Hargita megyei rész a turizmus szempontjából mindkét településnek és megyének fontos, hiszen úgy a Bözödi-tó, mint Hargita megye közeli tájai, a Szalmakalap múzeummal együtt elérhetőbbé váltak az érdeklődők számára.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a kitartás és összefogás útjának nevezte, hiszen egy beruházásnak sosem a forráshiány a legnagyobb akadálya. Korábban a Regionális Operatív Programba leadott pályázatoknak köszönhetően több olyan megyei útra is sikerült EU-s támogatást nyerni, amelyek térségeket kötnek össze. Ilyen utak például a márciusban aláírt 131-es, és 133-as megyei úthálózat, amely Kovászna és Hargita megyét köti össze, a Csíkpálfalvát Csíkszeredával összekötő, 123E jelzésű megyei út, a Vasláb és Gyergyóújfalu közötti 126-os megyei út, a Székelyföldet Bukovinával összekötő, Bélbor és Suceava megye határa közötti szakasza, és most a kőrispataki útra is megnyerték a pályázatot, így a megyei tanács az EU-s pénzalapból visszanyert összeget más beruházásokra fordíthatja. A megyei tanács elnöke ennek kapcsán megköszönte az RMDSZ parlamenti csoportjának segítségét, valamint a megyei tanács Műszaki vezérigazgatóságának munkáját, különösen Pethő Zsuzsanna osztályvezetőnek és szerződésfelelősnek, valamint Chiorean Adrian vezérigazgató - helyettesnek. – Látnunk kell, hogy egy település, egy megye önmagában nem képes megoldani a felmerülő problémákat. Ezt ismertük fel, amikor Székelyföldben kezdtünk el gondolkodni és egy megerősödött RMDSZ-es parlamenti csapattal megkaptuk azokat a támogatásokat, amelyek szükségesek, ahhoz, hogy előre haladhassunk – fogalmazott Borboly Csaba, hozzátéve, Székelyföld belső úthálózatának kiépítésén továbbra is közösen kell dolgozni.

Az átadáson mindezek mellett elhangzott, hogy Etéd község, a folyamatban lévő beruházásoknak köszönhetően, Székelyföld közlekedési csomópontjává válhat, hiszen a jövőben elindul az Etéd - Atyha, valamint az Etéd - Siklód - Maros megye határa közötti szakaszok felújítása is.

Az eseményen jelen voltak Rátz István, Sándor György, és Nagy Pál Hargita megyei tanácsosok, Péter Zoltán, Siménfalva község polgármestere, valamint helyi tanácsosok és a község lakói is.

Az eseményről készült összefoglaló megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán:

https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/325044771677803/

 

Csíkszereda, 2018. december 28.

Construire sens giratoriu în Joseni: investiție...

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Harghita la Joseni Se construiește sens giratoriu în comuna Joseni, la intersecția drumului...

Rectificarea bugetului pentru dezvoltare și...

Localitățile sunt susținute în continuare din cota de 6% A avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, luni, 28 iunie, pe ordinea...

Cu un pas mai aproape de reabilitarea drumurilor...

A fost semnat contractul pentru supravegherea lucrărilor de reabilitare a DJ131 – DJ133- DJ137A Pentru reabilitarea unei porțiuni de drum de...

Va fi construit drumul județean între Jolotca și...

Un nou plan va fi elaborat Drumul județean 128, dintre Jolotca și Borsec, va fi renovat de Consiliul Județean Harghita. În acest sens se...