A jobb betegellátást szolgálja a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház eszközbeszerzése

 

Újabb eszközökkel bővül a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház felszerelése, a szükséges eszközök aktualizált listájára 1 268 000 lejt hagyott jóvá a minisztérium. A vásárlást még idén le kell bonyolítani, az önrész biztosítását jóvá kellett hagyja a megyei tanács döntéshozó testülete, ez indokolta a megyei tanács december 6-i ülésének rendkívüliségét.

A megvásárolandó eszközök között szerepel például monitor, amelynek segítségével egy helyen láthatók, illetve megfigyelhetők lesznek a beteg életfunkciói, de a biztonságos betegszállításhoz szükséges eszközöket, fertőtlenítő berendezéseket is beszereznek, illetve olyan eszközöket is megvásárolnak, amelyeket a kórtan területén használnak majd. Melegítőberendezéseket vásárolnak, amely a gyógyszereket megfelelő hőmérsékleten tartja a betegek optimális ellátás érdekében, illetve egy berendezéssort kap a kimagasló teljesítménnyel rendelkező kardiológia. A most beszerzett - szövettani vizsgálatok elvégzéséhez szükséges - új berendezésekkel a daganatos betegségeket célzottabban lehet majd kezelni. Erre eddig csak egyetemi klinikákon volt lehetőség és csak pénzért végezték el -  ismertette Konrád Judit kórházmenedzser. Ugyanakkor januártól két új szakorvos is érkezik ezekhez az új berendezésekhez, mindez egy előre átgondolt terv szerint alakult - tette hozzá.

– Az egyik legfontosabb szakterület az egészségügy, a célunk az, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház regionálissá váljon. Feladatunknak tekintjük a szakterület támogatását, és örvendetes, hogy az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek. Egyre elérhetőbbé válnak azok a fejlesztések, melyeket az elkövetkező hat évre tűztünk ki célul – nyilatkozta Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, felkérték az RMDSZ parlamenti képviseletét, hogy karolják fel a csíkszeredai kórház új műtőblokkjának ügyét, hogy a fejlesztés kerüljön be a jövő évi országos költségvetésbe.

A neonatológia, vagyis az újszülöttek betegségeivel foglalkozó részleg fejlesztésére 375 ezer lejt szavazott meg a megyei tanács testülete.

A Hargita Megyei Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság 2 316 000 lejt kapott a kormánytól, illetve 1 090 000 lejt Hargita Megye Tanácsától, ezeket az összegeket is belefoglalták a költségvetés-módosításba. Ezenkívül arról is szavaztak, hogy a vezérigazgatóság részt vegyen egy európai uniós projektben, amely a gyermekközpontú rendszer és a nappali központok fejlesztését célozza meg. A projekt célja, hogy minél több gyermek családi környezetben nevelkedjen, a program a személyzet szakképzéséhez is hozzájárul, ismertette a részleteket Elekes Zoltán, a vezérigazgatóság igazgatója.

 

Csíkszereda, 2018. december 6.

Átadták a csíkpálfalvi utat

A 123E jelzésű megyei út európai uniós forrásból épült meg   Európai uniós támogatással épült meg a Csíkcsomortánon, Csíkpálfalván és...

Idén folytatni kell a kobátfalvi út építését.

„Bízom benne idén fólytatódnak a munkálatok a #DJ135 utunkon is #Kobátfalva-#Tarcsafalva-#Tordátfalva-#Firtosmartonos mentén. A tervezési fázisban...

Újabb szakasz felújítására írtak ki közbeszerzést...

Románandrásfalvát és Kissolymost kötnék össze aszfaltozott úttal   Hargita Megye Tanácsa elektronikus közbeszerzési oldalán megjelent a...

Az árvizek által korábban megrongált útszakaszt...

Megjelent a közbeszerzési kiírás   Megjelent az elektronikus közbeszerzési oldalon Hargita Megye Tanácsa kivitelezési kiírása a 135-ös...